Читај ми!

Одговори лекара, 12. 2. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и ове среде решавају Ваше здравствене недоумице само на сајту РТС-а! Дајемо Вам савет и како да се заштитите од клостридије.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет среде: Ових дана се поново говори о инфекцијама изазваним бактеријом клостридијом. Ево шта можете урадити сами: обавезно прање руку сапуном и водом пре јела и након коришћења тоалета. Ограничите коришћење антибиотика односно искључиво уз претходну консултацију са лекаром, једите исхрану богату влакнима, дезинфикујте простор.

Питање: Имам улцерозни колитис. Шта је то, пре два дана су ми лекари саопштили ту дијагнозу. Нису ми објаснили о каквој болести је реч? (И.М)

Одговор: Улцерозни колитис је облик запаљенских болести црева који захвата дебело црево и карактерише се присуством специфичних улцерација и ерозија на слузници дебелог црева. Симптоми зависе од захваћеног региона црева и опсежности болести. Пацијенти се обично жале на учестале воденасте столице са примесама крви и слузи које трају неколико недеља. Могу имати губитак у тежини и различите типове бола у трбуху (туп, оштар, грчевит бол, крчање и претакање у цревима). Болест карактеришу периоди погоршања и периоди ремисије (мирна фаза болести без тегоба). Иако је узрок улцерозног колитиса непознат, претпоставља се да генетски фактори играју главну улогу у настанку болести.

Болест код појединих особа може бити изазвана и факторима средине. Иако дијета и начин исхране могу ублажити симптоме болести, сматра се да улцерозни колитис није изазван начином исхране. Улцерозни колитис се лечи као аутоимуна болест. Терапија антиинфламаторним лековима, имуносупресивима и биолошка терапија усмерена на специфичне компоненте имуног система. Циљ терапије је постизање ремисије (клинички, лабораторијски, ендоскопски) лековима, а потом увођењем терапије одржавања које би требало да спречи поновни релапс и компликације у дужем временском периоду. (Др Милена Турубатовић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Имам радио изнад главе, због слушања ноћног програма. Да ли је то здраво? (Н.Г)

Одговор: Електромагнетног зрачења има свуда где има струје, а ту се убрајају и кућни апарати, радио и телевизијски предајници. Стручњаци кажу да ако су направљени по прописима и са минималним прорачунатим ризиком не треба бринути. Спаваћа соба би требало да буде искључиво соба за одмор, али ако сте већ љубитељ ноћног програма потрудите се да сви уређаји буду на одређеном растојању од кревета. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Понекад имам оштре болове у глави у трајању до пет секунди, нежељено мрдање палца десне руке, нежељено „играње“ левог ока, како кад бол у десном оку и приметио сам да ме дугорочно памћење лоше служи. Имам само 24 године, шта ми саветујете? (Н.С)

Одговор: Тегобе које описујете и чињеница да сте јако млади указују на неопходност упућивања на неуролошки преглед. Јавите се изабраном лекару који ће предузети даље мере. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво