Читај ми!

Одговори лекара, 9. 2. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, одговарају на Ваше недоумице само на сајту РТС-а!

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет недеље: Ово су информације које морате знати о шуги! Шуга је паразитарно обољење коже узроковано шугарцем (Sarcoptes scabiei). Резервоар заразе је човек.

Преноси се директним, али и индиректним контактом, односно преко доњег рубља и постељине уколико су пре тога инфициране од стране зараженог. Најчешћи симптом је интензиван свраб, поготово ноћу или при боравку у топлој просторији. На кожи се такође виде и промене налик на бубуљице (тзв. папуле) и пликове (везикуле). Лечење шуге спроводи се скабицидним средствима, односно средствима које убијају шугарац, преписаним од стране лекара.

Питање: Одлучио сам да почнем да идем у теретану и развијем мишиће, па ме интересује шта да једем? Да ли јести пре или после тренинга и шта? Да ли препоручујете протеинске шејкове?

Одговор: Врста и начин исхране веома су битни за наш организам и наше функционисање. Пре било какве физичке активности морате унети довољну количину хране, да бисте имали довољно снаге и енергије да издржите тренинг и учините га ефикасним.

Како ћете се хранити зависи и од тога шта желите да постигнете, да ли желите да добијете на мишићној маси и њиховом изгледу или желите да смањите масне наслаге и само побољшате изглед мишића. Раздвојте оброке и протеинске шејкове у интервалима 2-3 сата и морате да једете најмање шест оброка дневно.

Оброк пре тренинга требало би да одржи ниво шећера у крви, тако да је препоручљиво да у оброку два-три сата пре тренинга буду заступљени угљени хидрати (тестенина, пиринач). Оптимална ужина пре вежбања требало би да садржи лако сварљиве угљене хидрате, као што су прости шећери који не садрже много биљних влакана и брзо се варе, а пружају телу неопходну енергију за мишићни рад.

Након тренинга, мишићима је потребан брз опоравак, а мало касније и прави оброк. Већина билдера после тренинга пије просте угљене хидрате (декстроза, малтоза) и брзи протеин из сурутке (Whey protein) – протеински шејк који омогућава брз опоравак и идеалан је након физичког напора.

Након сат времена саветује се прави оброк, који је и најважнији оброк, угљени хидрати и беланчевине које се брзо ресорбују. Месо је најбољи избор, али не треба заборавити ни биљне изворе, као што су пасуљ, грашак и сочиво. На пример, месо са пиринчем и поврћем или говеђи одрезак је добар избор. Потребно је пити и довољно течности. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Чуо сам да шерпе са црним дном нису здраве.Да ли је то тачно?

Одговор: Кад кажете црно дно вероватно мислите на „Тефлон“ и на информације које су се одавно појавиле у свету о штетности перфлуорооктанске киселине која се раније користила у прављењу тефлона као и штетности пара које се ослобађају при загревању овог материјала. У сваком случају, при одабиру посуђа добро се информишите о произвођачу и серификатима агенција за безбедност хране које поседују. Такође, посуђе чије су површине оштећене на било који начин немојте више користити. Препоручује се посуђе од нерђајућег челика, глинено, керамичко (квалитетно - без коришћења штетних материја у изради), стаклено, емајлирано. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво