Одговори лекара, 2. 2. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Инситута за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговарају на Ваша питања само на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Питање: Пре две године откривен ми је тумор материце, који сам одстранила. Након тога била сам на циклусу зрачења. Прошлог марта, откривене су ми метастазе на јајницима, жлездама, трбушној марамици и на костима мале карлице. Добила сам хемотерапију, али сам одустала од ње. Кренула сам да се храним са пресном храном и препаратима за чишћење: пелин, каранфилић и црни орах. Након месец дана таквим лечењем, резултати тумор маркера су невероватно бољи, почели су да се смањују. Проблем који тренутно имам је појава крви у мокраћи. На урологији сам, кажу да су у питању последице зрачења и да пуцају капилари у мокраћној бешици. Занима ме коју храну да користим?

Одговор: Одлуку о начину исхране морате донети сами, баш као што сте сами одлучили и да одустанете од хемотерапије и отпочнете другу врсту лечења. Мислим да треба да једете оно што ће вам дати довољно снаге у борби против болести и оно што вам пре свега у овом тренутку прија. Размотрите још једном одлуку о даљем лечењу које су лекари предложили, поразговарајте са вашим изабраним лекаром и онкологом, они ће вам помоћи да нађете баланс између метода које нуди савремена медицина и осталих видова лечења. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Шта су антиоксиданти? Да ли су заиста толико добри колико се прича?

Одговор: Антиоксиданси су микроелементи који спречавају деловање сувишних слободних радикала. Слободни радикали изазивају оксидативни стрес и као последицу могу да доведу до превременог старења, карцинома, реуматоидног артритиса, катаракте. Њих унишавају ензими, али они то не могу учинити без помоћи антиоксиданаса. Најпознатији су: бета каротен, витамини А, Ц И Е, минерал селен. Налазе се у храни, али често то није довољно, па по препоруци лекара угрожене групе користе фармацеутске препарате. Јако је важно за здравље да имамо здраве животне навике и тако спречавамо настанак вишка слободних радикала. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Моје дете боле синуси. Шта да јој дам?

Одговор: Када се дете жали на „предње главобоље“, које иначе могу бити јаке, обратите се педијатру. Ово нарочито важи за децу, која имају дуже запушен нос. Важно је да нос буде проходан, а то се постиже испирањем физиолошким раствором. Дајте детету течност и инхалирајте га.Такође дајте му лек против бола и запаљења, чији је представник „ибупрофен“. (Др Милена Турубатовић, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар