Одговори лекара, 29. 1. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Инситута за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговарају на Ваша питања само на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет среде: Да ли сте знали да пушење утиче на настанак више од 25 обољења, а да нека могу бити и фатална? Уочи "Дана без дуванског дима", дајемо Вам савете како да оставите овај порок.

- Не одлажите престанак пушења. Оставите цигарете одједном и потпуно

- Напишите разлоге за остављање пушења 

- Баците све  што вас подсећа да сте били пушач 

- Мислите позитивно 

- Пијте доста течноси, нарочито првих дана 

- Радите вежбе дубоког дисања и почните са вежбањем

- Почињете нови живот

Питање: Да ли постоји начин да се решим неугодних длачица из носа? (Н.К)

Одговор: Проблем неугодних длачица у носу је првенствено козметички проблем. Са медицинске стране, потпуно уклањање длака из носа није препоручљиво због заштитне функције коју оне имају. Њихово уклањање треба ограничити само на онај део ван носних отвора. (Др Милена Турубатовић).

Питање: Да ли непријатни задах може да се излечи? Немам покварене зубе, не пушим, не пијем. Шта је узрок? (С.С)

Одговор: Непријатан задах из уста представља проблем који може бити изражен у различитом степену и као такав негативно утиче на психолошко стање особе, јер спутава свакодневну комуникацију. Узроци непријатног задаха су бројни, а уклањањем узрока, најчешће, проблем непријатног задаха се решава.

Обзиром да сте навели да не пушите, не конзумирате алкохол и да је хигијена уста одговарајућа, потребно је искључити и обољења горњих и доњих дисањинх путева (инфекције синуса, тонзилитис, бронхитис, хронична обољења плућа..) и обољења гастероинтестиналног тракта (гастроезофагеални рефлуx, хијатус ернија).

За уклањање непријатног мириса могу се користити различита дезодорантна средства, у виду спреја или водице за испирање уста, сијалогогна средства која стимулишу лучење пљувачке такође могу елиминисати непријатне мирисе из уста (кисели сокови, киселе и љуте бомбоне, жвакаће гуме). Ако и након спровођења ових мера не престане задах потребно је посетити стоматолога специјалисту оралне медицине који ће спровести одговарајућу терапију, а у случају искључења оралних узрока затражити и додатна испитивања специјалиста других грана. (Др Сандра Мрђа „Дом здравља Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

број коментара 0 Пошаљи коментар