Читај ми!

Oдговори лекара, 25. 1. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Инситута за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ решавају Ваше здравствене недоумица само на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Савет за ову суботу – Чаробне речи које могу да вам помогну за јачање имунитета су: храна, сан, спорт, витамини и хигијена. Долазе хладни дани, па ове речи примените и у својој породици.

Питање: Ендокринолог ми је рекао да се моја тироида осушила, а имам Хашимото. Није ми предлагао ултразвук, али сам га ипак урадила. Утврђено је да имам три чворића од 5 мм и цисту од 11 мм. Каква је разлика између чворића и цисте? (Л.М)

Одговор: Број пацијената код којих се открије један или више чворова у штитастој жлезди увећава се сваке године, а стручњаци то објашњавају доступнијом дијагностиком. Жене су склоније стварању чворова (јавља се код једне од 12 до 15 жена, односно једног од 40 до 50 мушкараца). До појаве чворова долази због недостатка јода у организму који је неопходан штитастој жлезди да би производила довољно хормона значајних за све метаболичке процесе.

Штитаста жлезда покушава да надокнади недостатак тако што почиње да формира чворове у ткиву. Чвор у штитној жлезди уколико функција жлезде није поремећена, што се најчешће и дешава, не представља болест. Више од 90 одсто чворова је доброћудно. Цисте су чворићи испуњени течношћу, а не ткивом саме жлезде. Чворићи не захтевају обавезно лечење, али зависно од типа и величине тешко је предвидети њихов развој па треба редовно да се прате. Ендокринолог ће на основу осталих анализа предложити наставак лечења (Др  Милена Турубатовић, Дом здравља „Савски венац“).

Питање: Шта бисте ми препоручили за бубуљице и масно лице? Бубуљице ми се свуда појављују, а имам 19 година. Ништа нисам узимао на своју руку. (Н.Т)

Одговор: Као последица хормонских промена, појачан је рад себацеалних жлезда и стварају се митисери и бубуљице. Третман је индивидуалан. Код израженијих проблема са бубуљицама потребно је превасходно кориговати исхрану. Пожељно је да избегавате концентроване шећере и засићене масти, а исхрану обогатите са доста поврћа, воћа и довољним уносом воде. За умивање користите гел за прање лица на бази бензоин-пероксида, а на акне локално мажите ретиноид. Неопходно је изабрати одговарајућу крему за негу лица која ће регулисати даље лучење себума.

Саветује се и редован пилинг коже. У сваком случају, потребно је да се обратите дерматологу који ће проценити Вашу кожу и дати предлог за адекватну негу и лечење. Ако живите у Београду, можете да се јавите на Клинику за дерматовенерологију КЦС, Пастерова бр. 2 или у Градски завод за кожне и венеричне болести, Џорџа Вашингтона 17 (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“).

Питање: Имам 32 године и задња три месеца имам пробадајући бол у левој дојци, а понекад се јави и трењење. Бол се најчешће јави половином циклуса. Имам двоје деце. Да ли да се јавим лекару? (М.Н)

Одговор: Бол у дојци или мастодинија врло је чест симптом на који се жене жале у вези са својим дојкама. Уколико болови у дојкама престају по наступању новог менструалног циклуса, они не представљају сигнал за опасно стање у дојци или дојкама. Узрок оваквих болова су хормонски поремећаји, који се најчешће спонтано повлаче. Бол у левој дојци који се описује као зрачење према спољњем делу грудног коша, рамену и надлактици често је повезан са дегенаративним обољењима вратног дела кичме или лошим држањем што захтева физикални третман. Бол може бити и последица трауме или упалног процеса (маститис). Јавите се гинекологу који ће Вас прегледати, урадити ултразвук дојки, утврдити порекло бола и предложити даље лечење уколико је потребно (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“).

Питање: Лево колено ми крцка када га савијем. Не знам разлог, али сумњам на многе. Шта да радим? (Н.К)

Одговор: Мој савет је да за сада избегавате чучњеве и сваку врсту претераног савијања колена. Јавите се ортопеду који ће на основу прегледа и РТГ снимка колена утврдити има ли разлога за даљу терапију (физикалну, медикаментозну) (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“).

Питање: Да ли постоји решење за бубуљице око усана? (П.П)

Одговор: Решење постоји и морате отићи код дерматолога. Неопходно је да вас прегледа како би утврдио о ком типу кожне промене се ради, након чега ће одредити врсту терапије (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“).

 Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво