Читај ми!

Одговори лекара, 18. 1. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговарају на Ваша питања само на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци из недеље у недељу добијамо све више Ваших питања. Хвала Вам на указаном поверењу.

Ваша РТС онлајн ординација и даље ће решавати Ваше здравствене недоумице. Укључићемо лекаре и других здравствених установа, а планирамо и нове рубрике. Зато читајте „Савете лекара“.

Савет суботе: Европска недеља превенције рака грлића материце почиње 19. и трајаће до 25. јануара. Сваке године од овог карцинома оболи 60.000 жена, а премине 30.000. Болест се може спречити ако одете код лекара на време. Зато је савет свим женама да одлазе редовно код гинеколога.

Питање: Ноћима не спавам. Мислим да су разлози приватни и пословни проблеми које имам. Шта да радим? Да ли да пијем лекове или да пробам нешто друго? (Д.П)

Одговор: Немогућност спавања током ноћи назива се несаница или инсомнија. Узроци несанице су бројни, и најважније је уклонити факторе који их изазивају.

С обзиром на то да сте и сами препознали узрок свог лошег сна, покушајте да решите проблеме на послу и у приватном животу.

Свака несаница која траје више од месец дана сматра се хроничном и захтева консултацију психијатра који ће у односу на узрок несанице одредити и најбоље терапијско средство.

Неопходна је и промена стила живота, а то подразумева одлазак на спавање у планирано време као и устајање сваког јутра у исто време, без обзира на то колико сте часова одспавали претходне ноћи. Кревет користите само за спавање, не дремајте преко дана, пар сати пред спавање избегавајте алкохолна пића, кафу и сличне напитке, не пушите и напорне физичке активности упражњавајте најкасније неколико сати пред одлазак у кревет.

Уклоните изворе светла и звука који вас могу узнемирити и у соби за спавање обезбедите пријатну температуру. (Др Сандра Мрђа)

Питање: Колико често саветујете одлазак код гинеколога? Пре две године сам имала лош налаз ПАПА теста и још нисам отишла на контролу. (С.Л)

Одговор: Папаниколау тест је скрининг метода у оквиру гинеколошког прегледа, која има за циљ рано откривање преканцерозних и канцерозних промена ћелија грлића материце.

Америчко удружење за акушерство и гинекологију (енгл. Amercian College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG)) 2009. године је препоручило ново Упутство за примену Папаниколау теста (које се од 2010. примењује у САД и Канади), у коме саветује нешто другачије термине за примену Папаниколау теста (који се разликују од оних у Србији).

По препоруци овог удружења (наведеном у њиховом Упутству намењеном едукацији жена) тестирања треба радити:

  • Први пут након навршене 21. године. Са тестом се може почети и раније, само уколико је особа сексуално активна пре 21. године живота (или три године након почетка полног односа).

  • Од 21. до 30. године живота на сваке две године.

  • После навршене 30. година живота на сваке три године, у комбинацији с ХПВ тестом.

  • Строго индивидуално или од 65. или 70. године живота (по том питању није заузет јасан став струке) може се престати са тестирањем након три нормална Папаникулау и ХПВ теста у последњих 10 година живота, изузев ако код пацијенткиње постоје фактори ризика који укључују сексуалну активност, са више партнера и постојање поремећаја у претходном периоду живота. (Др Снежана Калабић)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво