Читај ми!

Одговори лекара, 11. 01. 2014.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговарају на ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци, и ове суботе лекари Дома здравља „Савски венац“ одговарају на Ваша питања.

Савет суботе: Да ли сте знали да физичком активношћу штитите Ваше здравље? Уколико умерено вежбате, смањићете ризик од добијања: срчаних болести, шлога, дијабетеса, депресије... Зато већ данас идите у шетњу, вежбајте, возите ролере.

Питање: Имам бол у доњем десном делу стомака уз константно подригивање. Ови симптоми трају десет година и у том периоду сам радио све могуће претраге и није ми ништа нађено. Шта да радим, имам 40 година? (Д.Д.)

Одговор: У писму наводите да тегобе трају 10 година и да сте обавили све могуће прегледе. Ако је заиста тако и ако сте комплетно прегледани од стране надлежног специјалисте без проналаска решења за Ваше тегобе, тешко да ћемо овим путем, само на основу симптома које описујете доћи до праве дијагнозе. Ја ипак мислим да недостаје нека карика у дијагностици или се Ви нисте придржавали савета у вези са режимом исхране, који сте ипак морали добити од гастроентеролога. Предлажем да се јавите Вашем изабраном лекару који има увид у досадашње лечење и који ће сигурна сам саветовати допунску дијагностику. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Неколико дана ме боле очи, а једно око и сузи. Испирала сам их чајем од камилице и нема промена. Шта да радим? (Љ.Н.)

Одговор: Све што сте сами могли да урадите Ви сте већ урадили. Сада је време да се јавите офталмологу, јер тегобе које описујете нису довољне да би овим путем саветовали терапију. Ипак је неопходно да се јавите на преглед и да очни лекар да своје мишљење у вези са лечењем. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Моја ћерка има 13 месеци, а од пре три месеца појавио јој се екцем на: лицу, руци и по горњем делу тела. Беба је на рођењу имала највишу оцену и добро је напредовала. Алерголог је утврдио да има атопијски дерматитис. Беба је алергична на: млеко и млечне производе, пшеницу и брашно, бобичаво воће, сву врсту кућне хемије, прашину, гриње, чак и на Павловићеву маст. Учинили смо све да уклонимо алергене, исхрана је промењена и сви узроци који би могли да погоршају алергију. Почела је да кашље, нос јој цури, раздражљива је, нервозна и готово да уопште не спава. Имала је два третмана детоксикације, а трећи је заказан за две недеље. Шта да радимо? (Д.О.)

Одговор: Вероватно сте већ све прочитали о атопијском дерматитису, уклонили све алергене и променили исхрану, а промене на кожи се не повлаче и како кажете можда су и горе, а уз то се јављају и друге тегобе. Тако је то са атопијским дерматитисом, тешко је предвидети када ће се промене повући (обично до треће године). Предузели сте све што је до Вас, а опет не можете ни дете држати под стакленим звоном. Мислим да је најбоље да следите само савете педијатра у вези са исхраном и негом коже, јер они у томе свакако имају највише искуства и најбољи Вам савет могу дати. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Неколико дана имам столицу која је праћена слузом, а имам повремене болове у стомаку. Да ли неки биохемијски параметри из крви и урина могу показати да нешто није у реду са овим делом дигестивног тракта или морам да урадим неке друге анализе? (Д.Ј)

Одговор: Саветујем Вам да кренете са посебним режимом исхране и да почнете да пијете пробиотик. Урадите преглед столице на бактерије, гљивице и паразите и преглед столице на окултно крварење (ФОБТ тест). Даље лечење иде уз консултацију са гастроентерологом. Најчешће се саветује колоноскопија и биопсија сумњивих делова дебелог црева да би се утврдило, да ли постоји озбиљнији поремећај дебелог црева. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“).

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара