Читај ми!

Савети лекара: Лице огледало здравља

Да ли су суве и испуцале усне безазлене? Да ли је промене боје језика опасна? Зашто је бистар поглед синоним за здравље? Шта нам показују акне? Да ли сте знали да Ваш изглед говори о Вашем здрављу.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Огледало вам некада може рећи и више од тога да ли вам је фризура лоша, шминка јака, кравата неправилног облика. Ако обратите мало више пажње и загледате се у очи, усне, подочњаке, кожу - можете некада спречити развој појединих болести.

Језик

Гледајући језик, знајте да најлакше можете проверите своје здравље, јер је овај осетљиви орган подложан променама. Када га погледате, он би морао да буде ружичасте боје, без набора и неправилности. Ако се његова боја промени или приметите да је отечен, да има црвене тачке или беле наслаге, удубљена - тада посетите лекара. Када боја језика прелази у љубичасту нијансу то је показатељ инфекције или хиперактивности органа, бела боја језика указује на анемију, а беле мрље могу да настану као последица гљивичне инфекције.

Усне

Подложне променама и осетљиве, усне се састоје од најтањих слојева коже. Уколико су ваше усне суве и пуцају, а не зацељују након свакодневне неге балзамима, потражите савет лекара. Такво стање често је повезано са недостатком гвожђа и витамина Б у вашем телу. Беле мрље на рубовима усана знак су гљивичне инфекције. Зато не занемарујте промене на уснама, на време реагујте.

Очи

Бистар поглед, показатељ је здравог ока. Међутим, овај осетливи орган подложан је променама и морате да обратите  пажњу и на најмање промене. Сузне очи најчешће су узроковане вирусном упалом, лепљива маса у рубовима ока указује на бактеријску упалу, црвенило је најчешће знак алергије. Ове промене вас често не брину, али знајте да и неправилно лечење може оставити последице.

Кожа лица

Тонирана, чиста, без мрља је кожа којој сви тежимо. Највећи непријатељ је стрес. Он узрокује хормоналне промене попут акни. Не купујте препарате на своју руку, јер тако можете само погоршати стање коже. Посетите дерматолога, али променте и исхрану. Једите храну богату витаминима, кожа ће вам бити итекако захвална.

 Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво