Читај ми!

Савети лекара: Препознајте болест

О болестима причамо, али о симтомима све ређе. Зато смо за Вас припремили „Буквар симптома“ разних болести.  Када их осетите, не чекајте – обратите се лекару.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Зашто је опасан висок притисак? Који бол у грудима може бити фаталан? Зашто је код можданог удара кључ у препознавању симптома? Читајте о овоме у нашем суботњем Буквару симтома. Шта Ваш изглед говори о Вашем здрављу, сазнаћете ускоро.

Симптоми високог притиска

Висок притисак или хипертензија је болест модерног доба, а настаје због непримерене исхране, стресних животних ситуација и генетике. Игнорисање и нелечење може да доведе до фаталног исхода, попут срчаног или можданог удара. Неки људи нису ни свесни да имају висок притисак, док га не измере, јер понекад нема симптома или се те особе навикну на стање у којем се налазе. Када се појаве симптоми високог крвног притиска то су обично главобоља, вртоглавица, мучнина, повраћање, замућен вид, бол у грудима, немогућност да се дође до даха. Због ових симптома посетите свог лекара, а смањите употребу соли у исхрани.

Бол у грудима

Уколико осетите бол у грудима, немојте одмах да паничите. Многи од Вас ће помислити да је у питању срчани удар. Међутим, често је реч о о проблемима са желуцем, који настају као последица обилних оброка. Али ако знате  да имате повећан ризик од настанка срчаних болести, овај бол немојте занемарити (стежући јак бол у средини грудног коша који траје дуже од неколико минута, ширење бола у врат и вилицу, ка левој руци, мучнина, повраћање). Статистика показује да је сваки други пацијент који је доживео инфаркт срца, чекао два сата пре него што је потражио помоћ лекара. То је погрешно. Ови симптоми захтевају хитну медицинску помоћ.

Симптоми можданог удара

Код можданог удара, препознавање  је кључно. Зато запамтите неке од ових симптома: слабост половине лица, слабост и одузетост руке и ноге (обично на истој половини тела), тешкоће у ходу и координацији покрета, нестабилност и вртоглавица, отежан говор. Да ли ће се симптоми развити кроз неколико минита или сати, нда ли ће њихов интензитет варирати, то за Вас није битно. Најважније је да их запамтите и ако их осетите, одмах потражите помоћ лекара. Знајте да је код можданог удара сваки минут важан и да од тога често зависи брзина опоравка пацијента.

Грчеви у стопалима

Ово су све чешћи симптоми, па их не смемо занемарити. Ненадани и оштри болови у стопалима, најчешће су знак умора или претеране физичке активности. Ипак, стручњаци кажу да такви грчеви могу да буду симптоми недостатка магнезијума, калцијума и витамина Д, као и знак дехидратације и врло слабе циркулације. Зато морате да надокнадите ове материје, а то немојте чинити на своју руку, већ уз договор са Вашим лекаром.

 Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво