Читај ми!

Одговори лекара, 28. 12. 2013.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговарају на ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци, и ове суботе лекари Дома здравља „Савски венац“ одговарају на Ваша питања. 

Савет суботе: Да ли сте знали да смех предстваља лек? Пре само 50 година људи су се смејали 18 минута дневно, данас то у просеку раде мање од шест минута. Смехом се поништава дејство стреса, а особа се после свега неколико минута осећа знатно боље. Доказано је и да смех може да смањи високи крвни притисак, побољша циркулацију, стимулише нервни систем, активира метаболизам.

Питање: Морам да радим, а већ данима ме хвата језа. Пијем чајеве, витамин Це, „колдрекс“. Шта још да узимам, јер не могу сада на одмор? (П.П)

Одговор: Симптоми које наводите највише указују на присуство неког вируса. Препоручила бих Вам да се јавите лекару да се уради крвна слика са леукоцитном формулом, преглед урина и биохемијске анализе крви, ако лекар процени могу се урадити и вирусолошке анализе да би се утврдило који ја вирус у питању.

Други разлог за осећај језе код Вас могу бити и премор и стрес на послу,  јер и сами наводите да морате да радите. У сваком случају, покушајте више да спавате, правилно се храните, повећајте унос свежег воћа, поврћа и течности, уведите обавезних пола сата брзог хода свакодневно. Узимање витамина Це, Е, цинка и других препарата за јачање имунитета може Вам користити. (Др Снежана Калабић)

Питање: Шта да радимо да бисмо смањили повећану слезину? (С.Ј)

Одговор: Увећана слезина или спленомегалија подразумева повећање слезине која физиолошки тежи 150 грама. Слезина некада може бити већих димензија физиолошки и тада не треба предузимати никакве мере. Свакако је потребно утврдити разлог увећања слезине. Узроци увећања слезине су различити (хемолитичка анемија, инфекције, упалне болести, цироза јетре, цисте у слезини, рак крви и пролиферативни поремећаји), те је у дијагностици потребно урадити физикални преглед, крвну слику и биохемијске анализе, ултразвук стомака као и додатну дијагностику уколико је потребна (CT, MRI, преглед коштане сржи).

Потребно је увек лечити основну болест која је и узроковала повећање слезине. Важна је исхрана и јачање имунитета. Пожељно је избегавати сухомеснате производе, конзервирану храну, масна меса, јаја, презреле сиреве, а не препоручују се ни краставац, спанаћ, грашак, ротквица. (Др Сандра Мрђа)

Питање: Дијагноза: Coxarthrosis I dex. Gr. IIIa et lat.sin gr II Radiculopatio L5 et S1 I dex. Sy lumbale chr. HLP

Имам 77 година и несношљиве болове у листу десне ноге, после 100 метара хода нога ми скроз утрне тако да не могу више да ходам. Са малим прекидима, овај бол траје већ три године. Рађене су ми терапије: електро, физикалне. Молим Вас за савет (уградња вештачког кука или нешто друго што би имало ефекта, јер је бол неиздржив). (Д.П)

Одговор: Како наводите ограничено кретање, као и чињеницу да трпите јаке болове сматрам да је време да се јавите ортопеду, који ће проценити опште здравствено стање и размотрити могућност оперативног лечења. Не знам колико је трајало лечење прописано од стране физијатра, али и то долази у обзир у случају да операција није индикована. (Др Милица Мугоша)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво