Читај ми!

Одговори лекара, 25. 12. 2013.

Лекари Дома здравља „Савски венац“ и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ одговарају на ваша питања на сајту РТС-а средом и суботом.

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Поштовани читаоци, и ове среде лекари одговарају на ваша питања.

Савет недеље: Једите боровнице и аронију. Позната као чувар здравља, боровница садржи лековите састојке који благотворно делују на капиларе, крвне судове, срце и мозак. Аронију зову још и намирницом будућности, јер има велику лековиту моћ на људски организам. Делује против малигних обољења, чисти организам од штетних материја, па чак и тешких метала. Једите их свеже.

Питање: Да ли постоји могућност да нека особа која се здраво храни оболи од канцера или неке друге болести, ако је била изложена дејству токсичних супстанци путем хране или ваздуха? Да ли се то дешава само особама са слабим имуним системом? Сви смо чули да здрава исхрана помаже у борби против болести. Да ли саветујете да се једе искључиво природна храна или је пожељно узети и неки додатак исхрани? (Н. К)

Одговор: Време у којем живимо испуњено је свакодневним вестима о тешким и неизлечивим болестима. Ништа нам не може гарантовати добро здравље, али морамо смањити факторе ризика на миминум. На генетику не можемо да утичемо, али здравим начином живота болест можемо ублажити или одложити. Саветује се здрава и умерена исхрана уз унос воде, а не препоручује се конзумирање алкохолних и газираних пића. Саветује се здрава и умерена исхрана (5-7 мањих оброка у току дана са пуно свежег воћа и поврћа), уз минималан унос соли. Конзервиране намирнице нису пожељне, једите рибу, хлеб од целог зрна. Вежбајте сваки дан или макар шетајте. Пушење је фактор ризика за малигне и кардиоваскуларне болести, имајте то на уму. Спавајте довољно, избегавајте стресне ситуације. (Др Снежана Калабић, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Имам притисак с леве стране изнад срца и при удисају имам проблеме. Радила сам ЕКГ и интерниста ме је погледао и послушао плућа и срце. Ове проблеме имам две недеље. Шта да радим? (Н. Б)

Одговор: Симптоми које описујете нису довољни. Притисак и нелагода у грудима, могу бити различитог порекла (кардиоваскуларног, психогеног, гастроинтестиналног, проблеми са плућима и плућном марамицом). Али како бол траје дуже, саветујемо вам да се јавите поново свом изабраном лекару, како би одредио порекло бола и решио тегобе. (Др Сандра Мрђа, Дом здравља „Савски венац“)

Питање: Мом трогодишњем детету се стално враћа температура. Иде у вртић, а у септембру је пио „палитрекс“, сируп за кашаљ. Одвела сам дете да му ураде брис грла и носа и пронађена му је бактерија Moraxella. На основу биограма специјалиста ОРЛ дао му је „тобрекс капи“, 10 дана терапије и пет дана вађења секреције на апарату. Поред тога температура се враћа на две недеље, шта да радим? (М. Ћ)

Одговор: Мислим да је у овом тренутку најбољи савет да дете одведете педијатру. Температура која траје тако дуго тражи детаљан преглед и испитивање. С друге стране, поменули сте да дете иде у вртић, а велики број деце која бораве у колективу има бактерије у носу које могу да се притаје, па онда поново активирају. Деца прљавим прстима често уносе и нове становнике, па и поред терапије, могу да се нађу нове. Зато је добро поновити брисеве грла и носа. (Др Милица Мугоша, Дом здравља „Савски венац“)

Питајте лекаре: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво