Читај ми!

Твитер суспендовао налоге десеторици новинара, Маску Европљани прете санкцијама

Европска комисија је упозорила власника „Твитера“, Илона Маска, да би могао да се суочи са санкцијама због суспендовања налога новинара који су га критиковали. Из Комисије тај потез оцењују као забрињавајући, уз подсећање „да постоје црвене линије“.

Твитер је у четвртак суспендовао налоге неколико истакнутих новинара, међу којима новинара Си-Ен-Ена, Њујорк тајмса, Вашингтон поста и независних новинара, који су недавно писали о његовом новом власнику Илону Маску.

Компанија није објаснила новинарима зашто је уклонила налоге и учинила да њихови профили и ранији твитови нестану. Али Маск је у четвртак увече на Твитеру оптужио новинаре да деле приватне информације о његовом боравишту које је описао као „у суштини координате за атентатора“. За ту тврдњу није пружио никакве доказе. 

Маск, који је себе описује као апсолутисту слободе говора, написао је на Твитеру: „Иста правила доксинга важе за 'новинаре' као и за све остале“, позивајући се на правила Твитера која забрањују дељење личних података, под називом доксинг.

Маскова објава се односила на Твитерову суспензију @elonjet-а у среду, налога који прати његов приватни авион у реалном времену користећи податке доступне у јавном домену. Маск је запретио тужбом против оператера налога, рекавши да је његовог сина грешком пратила „луда ухода“.

Није јасно да ли су сви новинари чији су налози суспендовани коментарисали или делили вести са @elonjetа.

„Критиковати ме по цео дан је сасвим у реду, али фиксирање моје локације у реалном времену и угрожавање моје породице није“, написао је Маск на Твитеру у четвртак.

Прошлог месеца је објављивао да његова посвећеност слободи говора иде тако далеко да „чак и не забрањујем налог који прати мој авион, иако на тај начин ризикујем властиту безбедност“.

Он је у четвртак написао и да ће бити уведена седмодневна суспензија због доксинга, после чега је покренута анкета у којој се од корисника Твитера тражио да гласају о томе када да са ових налога буде скинута суспензија.

Затим је објавио да је у анкети понуђено превише опција и да ће је поновити, пошто су резултати показали да је око 43 посто гласало за враћање налога „одмах“ – највише од било које друге опције.

Твитер се сада у великој мери ослања на аутоматизовано модерирање садржаја које предност даје ограничавању дистрибуције проблематичних објава, уместо потпуног уклањања објава које крше правила Твитера, како је за Ројтерс објаснила нова директорка сектора за безбедност, Ела Ирвин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара