Постоји решење како енергију таласа претворити у електричну енергију

За два месеца ће на мору у близини Бара бити постављен други патент којим се енергија таласа претвара у електричну енергију. Изум је дело Милета Драгића, који у свом истраживачком центру и уз подршку Европске уније и Владе Словеније 15 година разрађује ову идеју.

Морски талас за једну секунду помери један метар брод тежак 100.000 тона. На копну је за тако нешто потребна снага од једног гигавата. Тиме се доктор машинских наука Миле Драгић руководио разрађујући свој патент да снагу таласа претвора у електричну енергију. Резултати првог огледа су били најуспешнији на свету.

„Преко 43 посто је максимална ефикасност коју смо постигли, што је изванредан резултат. Јер по светским стандардима каже се да ако се пређе десет посто искоришћења енергије морских таласа то је добар патент. Ми смо четири пута то превазишли. Само у једној линији 80.000 терават часова годишње је потенцијал морских таласа. Док потрошња овога тренутка у свету прелази једва 20 хиљада терават часова годишње“, објашњава Миле Драгић, иноватор и конструктор.

Драгић је идеју разрадио кроз докторску тезу, где је приказао и потенцијал у светским морима. У Јужном Пацифику је највећи, али тамо струја нема где да се користи, па научници иду корак даље.

„Да се та енергија претвори у хидрогенску енергију, односно да се у другој фази претвори у енергију ваздуха под притиском. Па да се такви контејнери са енергијом складиштеном у виду водоника или енергијом складиштеном у облику ваздуха под притиском могу танкерима или неким другим средствима превозити тамо на места употребе“, наводи проф. др Драган Шешлија са Факултета техничких наука у Новом Саду.

Овај систем може да буде универзалан и прилагодљив свим условима.

„Не морамо на сваку локацију да стављамо систем исте снаге, него ће просто он бити стављен, на неку локацију ће бити изграђен онај систем који одговара потенцијалу дате локације“, напомиње професор др Борис Думнић, продекан Техничког факултета Нови Сад.

Драгић је као иноватор познат по пројектима за средства заштите у систему одбране.

„За оно '99. смо ми направили лажне мете, маскирне мреже које су сачувале људске животе. Онда смо били, сада у овим мирнодопским стварима покушавамо да учинимо нешто за нашу планету“, додаје Миле Драгић.

Систем за производњу струје од таласа израђује се и склапа у Зрењанину. На њему је Драгић применио 120 патената заштићених у 40 држава.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво