Вештачка интелигенција ушла и у производњу парфема

Један швајцарски произвођач мириса у свој процес стварања парфема увео је и дозу вештачке интелигенције.

Компјутер и робот, заједно названи „Карто“, омогућавају произвођачима парфема да брже и ефикасније замисле, комбинују и тестирају своје идеје, што је велики корак у овој индустрији.

Иновативни начин стварања нових мириса представља за стручњаке одмор од прорачунских таблица или олфакторних пирамида – традиционалних метода које се користе више од 150 година. 

„'Карто' је објединио све што нам је потребно на најпримеренији и најбржи начин. Имамо све информације и све што је измишљно у свету парфема, сва средства, податке, све физиохемијске информације на дохват руке. Истовремено, имамо и алат који је лак и једноставан за употребу“, кажу задовољни корисници робота-парфемџије. 

„Карто“ на први поглед изгледа као велики равни екран. Искусним носевима нуди низ мирисних опција, од цветних до цитрусних и оријенталних нијанси.

Једном када се жељени састав нађе на екрану, робот креће на своју турнеју између тест бочице и 300 епрувета са различитим састојцима. Прецизно и брзо ствара малени, инстант узорак. Крајњу реч ипак имају стручњаци који у уметност стварања мириса уносе емоцију, интуицију, сећања. Речју – живот.

број коментара 0 Пошаљи коментар