Сајмови ИТ опреме све више постају салони аутомобила

Сајам ИТ опреме у Лас Вегасу претворио се у својеврсни сајам аутомобила будућности. Скоро сви имају аутономну вожњу и потпуну комуникацију са возачем и кол-центром који ће решавати све проблеме које власник има. Електрични погон се подразумева, а комфор при вожњи достојан је најлуксузнијих дневних соба.

Прототипови се ређају један за другим и сваки има нешто посебно. Интересантно је да ће аутомобили моћи да мењају облик, тачније да се прилагођавају вожњи. Неки од њих имаће сферне гуме које могу да возе у свима правцима, неки ће носити мотоцикл и власницима пружати двоструко уживање.

Милијарде долара се улажу у то да се дизајном возила погоди укус и да баш оно буде репрезентативно и другачије од осталих. Већа брзина израде и нови материјали омогућиће смањивање серија, а неки аутомобили биће урађени на три-де штампачу само у једном примерку за богатог купца.

„Електричне платформе дају нам неограничене могућности за рад. Технологија је толико напредовала да сваки купац од цртежа до остварења својих снова треба да сачека само неколико месеци и добије жељени модел. За сада је то експеримент, али за годину-две биће стварност“, оценио је аналитичар Џерард Хол.

У свим моделима договорени су стандарди комункације, тако да ће се возила на путу препознавати и тиме број удеса смањити на минимум. Сва нова возила имају радаре који препознају све препреке и успешно их избегавају.

„Овај патент смо позајмили од војне индустрије и он омогућава много тога. Једноставно, као у авиону – возила се прате и прате саобраћај и тиме имају довољно времена да избегну судар“, Рјахам Гујом из „Мерцедеса“.

Сајмови ИТ опреме све више постају сајмови аутомобила. Базични модели продају се код дилера, а технологија на сајмовима. Пошто је ИТ сектор преовладао и њихови сајмови су маркетиншки успешнији, боље је потрошити новац тамо где има више публике, сматрају произвођачи и нормално је да ћемо овакаве прототипове и комплет аутомобиле виђати на њима.

број коментара 0 Пошаљи коментар