Отворен фестивал нових медија – "Play UK"

У Музеју примењене уметности отворен је регионални фестивал нових медија "Play UK" који поставља питање да ли су видео игре уметност? На самом отварању публика је имала прилику да се упозна са радом уметничког колектива „Блест Теори“ који експериментише са интерактивном уметношћу.

У Београду се од 20. до 26. јануара, на три локације, одржава фестивал "Play UK"  – програм Британског савета, који се у овом издању фокусира на видео игре, гејминг културу, а званично отварање манифестације одржано је у Музеју примењене уметности.

„Блест теори“ ствара интерактивну уметност ради истраживања друштвених и политичких питања, постављајући публику у средиште свог рада. Њихов допринос фестивалу је Гифт апликација за мобилне телефоне која је повезана са Музејом примењених уметности и изложбом „Мода у модерној Србији“ кустоскиње Драгиње Маскарели.

„Апликација пружа прилику људима да ураде нешто за некога кога воле или до кога им је стало. На телефону можете направити фотографију, снимити поруку и послати је као поклон преко интернета. Када особа прими поклон, може га отворити где год да се налази на свету, а може и отићи у музеј и научити нешто о објектима које им је та особа послала“, објашњава Ју Роу Фар.

У поређењу са постављањем фотографија на друштвене мреже, Гифт апликација позива на личније искуство јер посетиоци пажљиво истражују музеј, тражећи објекте који имају значење за њих и особу којој ће послати поклон. У наставуку фестивала публика ће имати прилику да посети јединствену изложбу у Културном центру „Град“, која обухвата бројне нове и већ познате видео игре, као и низ интерактивних игара на отвореном.

„Један део фестивала обухвата бројна предавања и радионице које ће држати изумитељи игрица, док је други део намењен и гејмерима и онима који то нису јер показује шта су игре и шта могу да понуде, наводи кустос Ендрју Дјус.

Директорка Британског савета за Србију, Клер Сирс, рекла је да има двоструко задовољство да отвори бриљантан иновативан и занимљив догађај који је прва манифестација тог типа у 2020. години.

„Ова година је за нас посебна, јер у њој славимо 80 година пословања у Србији“, наглашава Клер Сирс.

Ребека Фабрици из Амбасаде Велике Британије у Београду напомиње је да се на Фестивалу сусрећу филм, дизајн, уметност и гејминг.

„Прошле године је сваки трећи становник наше планете уживао у британским гејминг апликацијама. Процењује се да гејминг тржиште у Британији вреди више од филмског и музичког тржишта заједно“, додаје Фабрици.

Директорка Музеја Љиљана Милетић Абрамовић напоменула је да Фестивал део изложбе „Мода у модерној Србији“.

Радионице и предавања 

Фестивал "Play UK 2020" Британски савет организује у партнерству са „Нордеусом“ и Асоцијацијом индустрије видео игара Србије.

Више од 50 креативаца, који се баве гејмингом из Србије и 30 из региона Западног Балкана учествоваће у радионицама и предавањима, које ће водити истакнути професионалци британских инди гејминг студија.

У Нордеус хабу они ће од 20. до 24. јануара развијати своје вештине и упознати се са нановијим трендовима у гејмингу у Великој Британији.

Фестивал ће чинити бројни сусрети и размене искустава креативаца који стварају у овој области, а ширу публику очекује занимљив програм у оквиру изложбе видео игара, који ће показати уметничку страну гејминга и, наравно, пружити врхунску забаву.

Изложба видео игара ће се одржавати у Културном центру „Град“ од 24. до 26. јануара. Интерактивну колекцију занимљивих и узбудљивих игара које долазе из Велике Британије ће поставити двојица шкотских кустоса, чувених у свету дигиталних игара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара