Награда од 40.000 долара за ИТ решење о разумевању депопулације Србије

УНДП и УНФПА позивају "data science" заједницу у Србији да смисле како да помоћу података боље разумемо процес смањења броја становника

Србија се налази у првих десет земаља у свету чије се становништво најбрже смањује. Према пројекцијама Светске банке, до 2050. године Србија ће имати 23,8 одсто мање становника него 1990. године.

Како би боље сагледали развојне изазове које депопулација доноси, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Популациони фонд Уједињених Нација (УНФПА) објавили су изазов „Подацима до бољег разумевања процеса депопулације“ са наградним фондом за иновативна решења од 40,000 долара.

Главни циљ изазова је стицање нових увида о демографским трендовима, кроз повезивање академске заједнице и ИТ професионалаца, уз коришћење традиционалних и алтернативних извора података. 

УНДП и УНФПА позивају "data science" заједницу, академске истраживаче и све заинтересоване за процес депопулације да предложе нове идеје засноване на подацима који могу помоћи да боље разумемо шта овај процес заиста значи за Србију - какав је утицај депопулације и које развојне могућности нуди. 

Пријаве су отворене до 29. фебруара 2020. до 23:59. Више информација доступно је на:  https://www.rs.undp.org/sr.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара