„Тојотин“ град будућности као инкубатор нових технологија

„Тојота“ планира да изгради град будућности на 75 хектара земљишта, у подножју планине Фуџи у Јапану. Под именом Вовен Сити, биће то један потпуно повезан екосистем, с погоном на горивне ћелије водоника. Вовен Сити биће развијен уз коришћење најсавременијих технологија у екологији, повезивању и мобилности.

Осмишљен као „жива лабораторија“, Вовен Сити (Исткани град), биће дом сталним становницима и истраживачима који ће моћи да тестирају и развијају технологије као што су аутономна вожња, роботика, лична мобилност, паметне куће и вештачка интелигенција у стварном окружењу.

„Изградња комплетног града од почетка, чак и у овако малим пропорцијама као што су ове, јединствена је прилика да се развију технологије будућности, укључујући дигитални оперативни систем за инфраструктуру града. С људима, зградама и возилима повезаним и у комуникацији једни с другима помоћу података и сензора, моћи ћемо да тестирамо повезану вештачком интелигенцијом“, каже Акио Тојода, председник компаније „Тојота“.

Јапанска компанија ће упутити отворен позив за сарадњу с другим комерцијалним и академским партнерима и позвати заинтересоване научнике и истраживаче из целог света да дођу и раде на својим пројектима у овом јединственом „инкубатору“ у стварном окружењу.

„Желимо добродошлицу свим људима који су инспирисани да унапреде начин на који ћемо живети у будућности, да искористе понуду овог јединственог екосистема за истраживање и придруже нам се у нашој мисији да креирамо најбољи начин живота до сада и мобилност за све“, каже Тојода.

Кровови ће бити покривени фотонапонским панелима да генеришу соларну енергију, поред енергије коју ће производити водоничне горивне ћелије. Отворени простор биће испуњен природном вегетацијом и хидропоником.

Домови ће бити опремљени најновијим технологијама за подршку људима, као што је интегрисана кућна роботска асистенција у свакодневним активностима.

број коментара 0 Пошаљи коментар