Да ли ћемо штампати своје аутомобиле

Први немачки аутомобил из 3Д штампача зове се „Локи“, а стручњаци оцењују да ће стићи на улице већ за пет година.

У својој гаражи моћи ћете уз помоћ 3Д принтера да направите возило. Механика стиже на кућну адресу у разним опцијама. „Локи“ је пројекат који жели да алтернативу и покаже да се аутомобили не праве само у фабрикама.

„'Локи' је ефикасан, дигиталан, аутономан. То је аутомобил будућности. И први аутомобил који је комплетно произведен из 3Д штампача. У току године добиће и свој мотор, па ће даља тестирања бити могућа“, каже Данијел Бининг из „Бигреп Берлин“.

„Локи“ је направљен за 12 недеља и састоји се из 14 делова. Направљен је од поликарбоната.

„Индустрија у будућности може да буде конкурентна, да испуњава жеље купаца, да испуни норме о емисији штетних гасова – и да штеди драгоцене ресурсе“, објашњава Бининг.

Оваквих пројекта у Европи има неколико, али иза овога стоји Покрет зелених у Немачкој. Они сматрају да само оваквим пројектима може се очувати природна средина, јер цео овај аутомобил може лако да се рециклира и претвори у неки сасвим други предмет.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 21:32) - anonymous [нерегистровани]

Занимљиво

Чудо нису га назвали Тор него баш Локи. Вероватно би неке Тор подсећао на тор за овце па су се зато устручавали.

(петак, 17. јан 2020, 14:53) - anonymous [нерегистровани]

Lego

A tek lego kockice sto mogu da se recikliraju, a moze i auto od njih i svasta jos. Ovde moze da zalegne ona: Besposlen pop i jaganjce krsti.
Igrom slucaja sam se jutros setio mog prvog fice ( Zastava ), i Bog dragi zna koliko puta sam menjao elasticne zglobove i prirubnice. Bilo mnogo lepooooo :) :) ... Dajte mi carobni stapic da se vratim u ta vremena. Ne moram biti mladji, jer cu biti mlad dokle god sam ziv. Cheers :)

(петак, 17. јан 2020, 08:26) - anonymous [нерегистровани]

Локи' је ефикасан, дигиталан....?

Digitalan? Automobil digitalan? A kakvi su to analogni automobili ako je ovaj digitalan?

(четвртак, 16. јан 2020, 14:05) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Volim Nemacku.

(четвртак, 16. јан 2020, 13:01) - Petar [нерегистровани]

Genijalno, a biće i još genijalnije

Još je bolja ideja, mada ni ova nije loša, da sami štampamo sebi pare, 3D štampačem, ali samo onoliko koliko je svakome od nas zaista potrebno, a nikako i više od toga. Evo, meni je dovoljno i tri milijarde evra, ni evro više - !!!