Продавнице апликација бележе рекордних 204 милијарде преузимања

Корисници су током 2019. године преузели 204 милијарде апликација и потрошили 120 милијарди долара наводи се у годишњем извештају „Ап Енија“(App Annie).

Број преузетих апликација у 2019. години је виши за шест одсто у поређењу са 2018. и скоро дупло већи него у 2016. години. Корисници су потрошили 120 милијарди долара на апликације, претплате и друге видове потрошње у апликацијама.

Према овом истраживању, просечан корисник мобилне мреже 3,7 сати дневно проводи у коришћењу апликација за мобилне телефоне.

"App Annie" наводи да је рекордан раст преузимања апликација за мобилне урећаје последица промена на тржиштима Индије, Бразила и Индонезије у којима је од 2016. године забележен раст од 190, 40 и 70 одсто. Истовремено, стопа раста у Сједињеним Државама се зауставила на пет одсто у истом периоду, док је Кина остварила раст од 80 одсто.

Не значи да корисници на такозваним „старим“ тржиштима не преузимају апликације, већ да раст броја преузимања из године у годину почиње да се смањује. Ипак, на тим тржиштима се и даље бележи велики број инсталација, више од 12,3 милијарде у Сједињеним Државама, до 2,5 милијарде у Јапану и две милијарде у Јужној Кореји.

На игре се и даље троши највише новца, тако да њихов удео у потрошених 120 милијарди долара износи 72 одсто. Али прелазак на претплате је такође имао велику улогу у расту потрошње јер су оне у прошлој години износиле 28 одсто потрошње, што је раст од 18 одсто у поређењу са 2016. годином.

Претплате су сада примарни начин на који многе апликације које нису за игру остварују приходе. На пример, 97 одсто потрошње у првих 250 најбоље пласираних iOS апликација у Америци заснива се на претплатама. На Гугл плеју 91 одсто потрошње било је засновано на претплатама.

Конкретно, апликације за упознавање попут Тиндера и апликације за видео-стриминг, попут Нетфликса и Тенсент видеа, остварили су рекордне зараде захваљујући претплатама.

"App Annie" такође предвиђа да ће мобилна индустрија до 2023. године учествовати са 4,8 хиљада милијарди долара у глобалном БДП-у.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. јан 2020, 14:19) - anonymous [нерегистровани]

Onaj momenat

Kada ti se ceo život svede samo na aplikacije. A postoji li aplikacija za život?