Како ће вештачка интелигенција и 5Г технологија променити свет

Примена вештачке интелигенције и 5Г технологија обезбедиће новине у разним областима, као што су комуникације, паметни градови, коришћење потрошачке електронике, аутомобилска индустрија, заштита животне средине", оценио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић на међународном економском Гајдар Форуму у Москви.

Ненад Поповић је обраћајући се присутнима на Форуму, кога називају још и "Руски Давос" истакао важност постојања државне инфраструктуре, као и то да технолошки трендови захтевају периодично унапређење њеног капацитета, како би могла да подржи најсавременија решења базирана на разним технологијама.

"Примена вештачке интелигенције и 5Г технологија обезбедиће новине у разним областима, као што су комуникације, паметни градови, коришћење потрошачке електронике, аутомобилска индустрија, заштита животне средине", оценио је министар.

Указао је и на неопходност унапређивања амбијента за развој иновационих технологија на глобалном нивоу, који мора да буде повољан и подстицајан.

Како је истакао, држава мора да подржи већу иновативност привреде, да подстакне улагања у модернизацију традиционалних индустрија, али и подржи иновације у раним најризичнијим фазама развоја.

Поповић је указао на неопходност веће сарадње између привреде, као покретача иновација и академских структура за комерцијализацију резултата научно-истраживачких активности.

"Истовремено, треба пружити једнаку прилику и подршку младим талентима из целе земље да оснивају нове компаније и развијају своје идеје", навео је министар, саопштио је Кабинет министра за иновације и ехнолошки развој.

Кина, САД и Русије усмеравају трендове 

"У години пред нама очекујем да ће највеће економије света попут НР Кине, Сједињених Америчких Држава и Русије наставити да усмеравају трендове у светској привреди и економији", рекао је Поповић.

Како каже, потреба за суочавањем са изазовима које намеће убрзани развој технологија захтева креативност у њиховом превазилажењу.

"Пре свега то подразумева развој телекомуникационе инфраструктуре, али и регулаторна питања попут заштите и коришћења података, програме подршке глобалној сарадњи и слично", навео је министар и додао да ће сајбер безбедност и даље бити једно од најважнијих питања када је у питању стварање амбијента за развој и коришћење нових технологија.

Министар за иновације и технолошки развој је изјавио да нова решења иницирају потпуно нове индустрије које су прилика за мале земље попут Србије да остваре натпросечан раст.

"У овом процесу највише се ослањамо на знање наших инжењера и у томе видимо велику шансу за нашу земљу", закључио је Поповић.

Министар је информисао велики број учесника Форума о свим позитивним ефектима иновација и нових технологија које утичу на раст српске економије у последњих неколико година.

Гајдар Форум, у организацији Руске председничке академије за националну економију и јавну администрацију једна је од најважнијих годишњих међународних научних конференција у области економије у Русији.

Форум је основан 2010. године у знак сећања на Јегора Гаидара, водећег руског економисту и архитекту руских реформи с почетка деведесетих година.

Временом, Форум је стекао репутацију једног од водећих догађаја у економској политици у Русији, а годишње окупља више од 8.750 учесника и 165.000 онлајн публике, као и познате научнике, представнике власти, јавне и политичке личности и привреднике из различитих земаља.

број коментара 0 Пошаљи коментар