Визија унапређења образовања новосадских студената најбоља на свету

Студенти Универзитета у Новом Саду освојили су прво место на Међународном такмичењу у дизајну за будућност едукације у Кини. Њихова идеја проглашена је за најбољи начин да се унапредити образовање у свету.

Замислите да плесне или спортске кораке не морате да учите у реалном, већ у виртуелном свету, који можете видети уз ноачаре, а осетити помоћу специјалног одела.

„Након што би се креирао тродимезнионални виртуелни свет у тај свет би се ушло уз помоћ ВР-а и егзо-одела, где се ВР користи за визуализацију тог простора, док се одело користи како би имали физички осећај елемената из тог света“, објашњава Александар Рајић студент Факултета техничких наука у Новом Саду.

„Може да се примени у образовању за различите струке. То нам је био и циљ да људима који се баве различитим струкама, стекну неку врсту, ми смо то назвали, вештачке праксе“, додаје колега Огњен Обрадовић, студент Филозофског факултета у Новом Саду.

Воври систем може и да наводи корисника како исправно да обавља одређену радњу и тако, рецимо, припреми будућег хирурга да не направи грешку на правом пацијенту.

„Он има осећај да је у том свету зато што све види и може да опипа и онда операција коју у њему врши је као стварна операција“, појашњава чланица тима, Оливера Павловић са Факултета техничких наука.

Њихова идјеа је далеко испред данашњих технологија, а за њену реализацију потребно је, пре свега, много новца.

„С обзиром да је наша идеја прилично иновативна тренутно не постоје довољно развијене технологије да би та идеја била реализована, али у будућности стручњаци предвиђају да ће ово бити прилично примењиво“, наводи Јована Адамов са Филозофског факултета у Новом Саду.

Размишљање за будућност и донело им је победу на такмичењу у Кини.

„Ми смо имали 48 сати да осмислим целу идеју, након тога смо је презентовали пред стручним жиријем и након тога смо добили повратну информацију да смо победили тимове из Туниса и Кине“, каже Тамара Драгојевић, чланица тима, студент Филозофског факултета.

Такмичење је одржано на Универзитету у Пекингу, а учествовали су тимови студената чије су идеје однеле победу на такмичењима у својим државама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво