Кад холограм мења професоре, политичаре, циркуске животиње

Моћ холограма данас је толико велика да може да замени предаваче на универзитетима, политичаре у кампањи, животиње у циркусу, али и да оживи певаче, тако да публика поново може да ужива у концертима Елвиса Преслија, Мајкла Џексона, Принса или Ејми Вајнхаус.

Из циркуса „Ронкали“, првог на свету који је увео холограме уместо животиња, кажу за Танјуг да је њихов оснивач Бернард Пол још од 2016. године имао жељу да на модеран начин прикаже животиње у циркусу.

„Управо захваљујући његовом труду и напредној технологији, многе животиње спасене су од кавеза и живота у затвору и људи могу да уживају у представама на нов, модернији и хуманији начин“, додају у циркусу.

Публика је била одушевљена новом визијом циркуса. У 2018. години више од милион људи је видело „Ронкали“ шоу у Немачкој и Аустрији, само у Минхену за четири недеље више од 75.000 људи.

Из циркуса кажу да су, након што су најавили да више неће користити животиње, добили више од 20.000 писама из целог света, од тога 95 одсто позитивних.

Када је програм почео, слике и клипови су постали вирални на друштвеним мрежама, а та информација је постала вест у медијима у више од 100 земаља. 

Власник цикруса, оснивач и директор Бернард Пол инвестирао је, како додаје, у свој сан више од пола милиона евра, а у остварењу планова учествовало је петнаест 3-де дизајнера.

Да би све функционисало како је замишљено, било је потребно 11 ласера, као и више од 3.000 процесора, кажу из циркуса и додају да је „Ронкали“ у 2019. био и први циркус у свету који је користио роботе као партнере акробата.

Британски Империјал колеџ радио је на томе да постане први у свету на којем ће едукација помоћу холограма постати уобичајена пракса.

Предност холограмских предавања је у томе што предавачи више неће морати да лете хиљаде километара да би били пред студентима.

Такође, холограм ће моћи да се преноси на више предавања истовремено. Једина мана је то што такво предавање не омогућава интеракцију предавача са студентима. 

Холограм на концертној турнеји 

Холограми су прихваћени у јавности када су на концертима оживљавали музичаре, попут Елвиса Преслија, Роја Орбисона или Мајкла Џексона. Недавно је на концертну турнеју „кренуо” и холограм Ејми Вајнхаус.

Аргентински фудбалски клуб „Естудијантес“ недавно је прославио повратак на матични стадион после 14 година помоћу огромног холограмског лава, који је након шетње по крову стадиона „ускочио“ на терен остављајући фудбалску јавност и публику широм света без речи.

Холограме користе и политичари, попут премијера Турске Реџепа Тајипа Ердогана и премијерке Новог Зеланда Јасинде Арден, који су се тај начин „обратили“ на скуповима на које нису могли да дођу.

У предизборној кампањи 2012. године у Индији Нарендра Моди емитовао је себе кроз 26 холограма.

У Шпанији је 2015. године одржан и први на свету протест људи направљених од холограма, који је уследио након забране окупљања испред институција.

Холограм којим је оживљен монах помаже да се оживи прича о најстаријем светионику на свету, који је и даље у употреби, а који је номинован за престижну награду као најбољи туристички пројекат.

Светионик Хук, стар 800 година, налази се у Ирској. И даље је у функцији, али на мало другачији начин. До врха има 115 степеника, а на врху би се туристи срели и са холограмом монаха из 5. века Светог Дубхана.

Према легенди, он је изградио манастир на полуострву где су монаси упалили прву ватру да би упозорили морнаре на опасне стене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво