Руси и Јапанци удружено праве робота за Месец

Руска компанија „Андроид технолоџи“ и јапански стартап GITAI планирају да направе робота који ће радити на површини Месеца.

Извршни директор руске компаније, Јевгениј Дудоров наглашава да колеге из Јапана размишљају у истом правцу као они у настојању да корак по корак дизајнирају роботске системе који ће моћи да се користе у истраживању блиског и далеког свемира.

„За почетак и нама и њима први циљ је Месец, односно роботски системи који ће моћи да извршавају задатке на месечевој површини“, наводи Дудоров, преноси Дневник Евроазија, позивајући се на руску агенцију Тас.

Јапанска компанија GITAI је специјализована за антропоморфне роботе и користе команде сличе онима које су развили у „Андроид технолоџиксу“. Њихов уређај омогућава управљање роботима у режиму „аватара“.

Иначе, руска технолошка компанија „Андроид“ је у сарадњи са Фондом за напредна истраживања, израдила хуманоидни робот „Скајбот Ф-850“ који је првобитно био назван Федор и који је крајем августа летео на Међународну свемирску станицу на свемирском броду „Сојуз“.

Други пројекат на коме ради ова компанија је Теледроид, робот који неће нужно имати антропоморфне карактеристике, а који би функционисао са спољне стране Међународне свемирске станице. Први прототип Теледроида се очекује почетком пролећа 2020. године.

Компанија „Андроид“ такође, пројектује антропоморфни робот који би преносио радиоактивни отпад из складишта на прераду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво