Где ће се у Србији производити паметне бомбе и ракете

У Србији се интензивно ради на почетку производње "паметних" бомби и ракета. Влада Србије последњих година инвестирала је седам милиона евра у развој земунског предузећа "Телеоптик жироскопи". Тренутно су главни пројекти нападно-навигацијски систем за авион "орао" Војске Србије и главе за самонавођење ракета за ВС и за стране купце.

"Телеоптик жироскопи", предузеће које је деценијама било технолошки лидер у СФРЈ, радило је за Војску и за цивилно тржиште.

"Производили смо жироскопе, делове за телефоне, делове за наше авионе 'јастреб', 'галеб' и 'орао'. Шездесетих и седамдесетих година, по лиценци Совјетског Савеза, производили смо управљачки механизам и главе за самонавођење противоклопне ракете 'маљутка', и противавионске ракете 'стрела 2М'", објашњава за емисију "Дозволите" директор компаније Милан Настић.

Деведесетих година је због санкција ситуација била лоша, а све до пре неколико година "Телеоптик" је био на ивици пропадања. Онда је Влада Србије уложила седам милиона евра и то већ даје резултате.

Главни пројекти су главе за самонавођене ракете, односно за српске "паметне" бомбе и ракете, а развијају се нишанске справе за минобацаче, системи за управљање ватром.

"Развојни програм огледа се и у развоју оптичких нишана, опто-електронских нишана. Производимо дневне и пасивне нишане, производимо и термалне нишане у најновије време, што је један технолошки ниво издигнут у производњи оптичких нишана", објашњава директор ове компаније из Земуна.

Занимљиво је да у "Телеоптику" постоји машина за обраду производа помоћу наночестица, какве се користе и у индустрији мобилних телефона. Овде се користе за производњу делова нишанске справе за минобацач.

"Добијамо једну потпуно нову димензију у примени материјала које највише срећемо свуда око нас. У овом случају је омогућено да применом те технологије добијамо изузетна антикорозивна, антифрикциона и антихабајућа својства", објашњава стручњак за нанотехнологију др Горан Јакшић.

Важан пројекат – навигацијски систем за "орла" 

У "Телеоптику" постоји и сектор авионике који је дуги низ година опстајао захваљујући ентузизајму запослених. Последњих година раде се конкретни пројекти за Војску Србије и за иностранство.

"Имамо и неколико уговора везано за реализацију система за стране купце. То се углавном односи на системе авионике и системе глава за самонавођење, разноразних ракета. Ваздух земља, земља-земља, још нисмо радили ракете ваздух-ваздух, али видећемо како ће се ствари развијати", објашњава руководилац развоја система авионике Миодраг Марковић.

Тренуто најважнији пројекат сектора авионике "Телеоптик жироскопа" је нападно навигацијски систем за авион "орао" Војске Србије.

Циљ је да "орао" буде спреман за коришћење паметног наоружања у свим временским условима, дању и ноћу. Пројекат воде стручњаци из Министарства одбране и Војске Србије, а укључено је више српских фирми из сектора одбрамбене индустрије.

Као резултат рада на модернизацији авиона "орао" у овој компанији почела је производња компјутера и монитора. Основне компоненте и сировине се увозе, а онда се од њих склапају и праве компјутери и монитори.

Успех у наредним годинама, кажу у "Телеоптик жироскопима", гарантује и сарадња са страним компанијама што ће олакшати борбу на светском тржишту.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 09. дец 2019, 04:28) - Горан [нерегистровани]

Ћирилица ...

Волео бих да видим ћириличне натписе на вишенаменским показивачима.

(недеља, 08. дец 2019, 18:24) - anonymous [нерегистровани]

Orao JE odleteo svoje

Treba razviti avion sa nizom postavkom krila I dodatkom uz kabinu aviona Koji Moze da obezbedi manji odraz na radaru.Da ima stabilnost u letu I da Moze da Leti ispod radara.Nebitno je to sto ce leteti subsonicnim brzinama Ako ima tehnicku vrlinu navodjenja na zamisljene ciljeve da tako kazem.Da Ga koristimo za osmatranje ,trending I podrsku pesadiji,protivoklopnih sredstava,helikoptera I dronova a za zastitu od aviona imamo PVO

(недеља, 08. дец 2019, 15:44) - anonymous [нерегистровани]

Cackamo

Bolje da praviimo pametnu decu nego pametne bombe jer mogu da nam se o glavu olupaju. Cackamo tamo gde nam nije mesto.

(недеља, 08. дец 2019, 12:43) - Огњен [нерегистровани]

Џојстик

Ако развијају савремене системе, како то да нису направили своју пилотску палицу, него користе Тhrustmaster-ов H.O.T.A.S Warthog? Надам се да неће то уграђивати у наше авионе, него да ће направити ипак нешто квалитетније, јер је то ипак играчка за рачунарске симулације. Додуше веома квалитетна играчка, али ипак играчка.

(недеља, 08. дец 2019, 10:40) - anonymous [нерегистровани]

Modernizacija orla

Vec vise decenija se govori o modernizaciji orla i supergaleba. Ovim trendom oprema ce stici kada ti ovioni budu izbaceni iz upotrebe zbog dotrajalosti. Mnogo pricamo ali sporo radimo.