Сусрет најбољих гејмера из региона – почео „Гејмс кон“

Почео је четврти „Гејмс кон“ – фестивал гејминга и поп културе. Представљају се и независни и велики произвођачи видео-игара, а кроз три хале Београдског сајма, до недеље ће продефиловати најбољи гејмери из региона.

Под куполама Београдског сајма – независни произвођачи видео-игара. Очекују да баш њихов производ примете велики играчи. 

„Скупила се група пријатеља који, осим што воле играти такође воле и истраживати гејминг индустрију, и пало нам је на памет, зашто не би покренули нешто своје", каже Матеја Радуш из "Blacksmith Games Studio" у Београду.

Сопствене изуме би да понуде и они који развијају све софистициранију опрему.

„Сваког дана се појави неки нови бренд, неки нови ентузијаста који покушава да са својим производом докаже да је боиљи од конкуренције, дешавају се ствари које су биле и очекиване, јер спорт расте енормном брзином“ рекао је Игор Јовановић из „Гама групе“.

У новцу – то је 200 милијарди долара. То су приходи који се следеће године очекују у гејминг индустрији у свету. У Србији, произвођачи видео-игара су прошле године зарадили близу 100 милиона евра. Тренутно их је 65, највише у Београду и Новом Саду.

Процењује се да је у нашој земљи око милион и по гејмера. 500 најбољих ће се на фестивалу такмичити за награде од 500 до 1.500 евра.

„Заправо смо ми по овом питању прилично у корак са светом. Наше највеће такмичење, чији је наградни фонд 20.000 евра, је у рангу са Немачком и Шпанијом и Великом Британијом, где причамо о сличним бизнисима. Плате још нису на том нивоу али није толико велика разлика. Дошао нам је бизнис акцелератор чак из Кине да погледа шта наша памет може да смисли“,  испричао је Михаило Џарил из „Фортуне".

„Долазе нам клијенти које нисмо очекивали, клијенти из Турске, Абу Дабија, са свих страна желе да презентују, јер ово тржиште постаје интересантно“, каже, испред Фестивала, Срђан Мојсић.

То је уочио и „Телеком“. Компанија је зато представила МТС клауд гејминг платформу – приступ видео играма без конзоле или додатног хардвера, уз предности оптичке мреже.

„Желимо овим да подстакнемо и локалне произвођаче видео игара који за сада нису видљиви на локалном тржишту, него углавном извозе“ каже Никола Матовић из „Телекома Србије“.

„Гејмс кон“ је највећи фестивал гејминга и поп културе у региону. На почетку четврте сезоне, кажу, жеља им је да постану симбол дигиталне Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво