Шах, мат, Го! Човек против рачунара све слабији?

Вештачка интелигенција је једну од примена нашла у играма на табли, тачније шаху пре више од шездесет година. Данас, паметни компјутери успели су да победе човека и у тако комплексној игри као што је „Го“.

Из Јужне Кореје стигла је вест да је одиграна партија игре Го, најкомплексније од свих игара на табли, између човека и машине. Компјутер „Дип мајнд“ извојевао је победу над вишеструким светским шампионом Ли Седолом, који је разочаран исходом меча најавио да се повлачи из професионалног играња ове игре. 

Успех „Дип мајнда“ утолико је већи јер је разбио илузије многих познавалаца и експерата ове игре који су годинама тврдили да због своје сложености и енормног броја комбинација, вештачка интелигенција никад неће бити у стању да парира људском такмичару у Гоу.  

Историја компјутера који се такмиче против људи у играма на табли почела је још 1956. године на Универзитету у Лос Аламосу, када је машина победила човека у 23 потеза.

Највећи успех компјутери ће доживети десет година касније када су студенти МИТ-а направили машину, којој је због огромног броја победа у тест партијама са људима, дозвољено да учествује у локалном такмичењу у шаху у Калифорнији.

Врло лако је освојио прво место на такмичењу, и од тог момента, шах рачунари, почињу да се схватају озбиљно међу шахистима широм света.

Многобројни успеси компјутера на разним турнирима у сваком кутку планете као и огромна открића у развоју рачунарских технологија, довели су до првог турнира између људи и програма 1986. године у Хагу, у Холандији.

Турнир је доживео велику популарност и сваке године, дебитовали су нови рачунари који су врало лако освајали прва места.

Међутим, најважнији догађај у таквом такмичењу у шаху одржан је 1996. године, када је светски шампион Каспаров одиграо меч са чувеним компјутером. Каспаров је изгубио прву партију, али је победио у наредне четири. Али, већ наредне године, унапређена верзија компјутера, однела је победу над светским шампионом.

Подстакнути тим успехом, стручњаци су решили да развојем својих машина усмере и на друге игре на табли, укључујући и најкомлекснију - Го.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво