Желите спектакл на небу? Потребни су вам „само“ Ф-22, Ф-16, „рафал“ и акробатске групе

Представници светске авиоиндустрије и бројни званичници и гости окупили су се ових дана у Дубаију на изложби „Дубаи ершоу“. Догађај је привукао око 87.000 професионалаца из области авиосаобраћаја, а приказано је 165 авиона у статичком делу и летачком програму. Учешће на изложби је узело 1.300 излагача. Свакако је најзанимљивији део био летачки програм током којег су приказане могућности путничких и борбених авиона, као и акробатских група.

„Дубаи ершоу“ је одлична прилика да се склопе нови послови и уговори и да се прикажу новине из авиондустрије. Авио-компаније и произвођачи авиона често чекају тај догађај како би договорили сарадњу.

У новембру, све очи људи из света авиоиндустрије и авиосаобраћаја упрте су у међународни аеродром „Ел Макотум“. Ту се организују бројне конференције на којима се представљају трендови и иновације. Ове године организатори су се побринули за долазак око 40 утицајних говорника.

Изложба је почела 17. новембра а завршава се данас. Склољени су многи значајни послови али оно што људе ван авиоиндустрије највише занима је летачки програм. Издвајамо неке од најзанимљивијих тачака које су привукле пажњу посетилаца али и светске публике и љубитеља летења који немају често прилику да виде авионе у овој врсти акције.

Како ред налаже - за почетак домаћини

Међу првима је на небу изнад Дубаија уздахе окупљених изазвала домаћа акробатска група Ал Фурсан.

Реч је о тиму формираном 2010. године који чине пилоти на авинима „аермаки мб-339нат“ италијанске производње. 

Одмах на почетку изложбе атракција – група „Ел фурсан“ је летела у савршеној формацији поред највећег путничког авиона на свету „ербас А380“ компаније „Емирејтс“.

Пратили су их војни хеликоптери Уједињених Арапских Емирата. 

Авиони „алфа џет“ се замало сударили 

После домаћина обично на сцену ступају гости. А сцена је овог пута заиста била широка, нарочито за госте таквог реномеа – француску акробатску патролу (Patrouille Acrobatique de France). 

То је акробатска група на коју је француско ратно оваздухопловство изузетно поносно. Они су се вратили у Дубаи након незаборавног наступа из 2011. године.

Група се сматра једном од најбољих у свету, што је и показала пред бројним посетиоцима. Они лете на авионима „алфа џет“.

У Дубају су спремили специјални програм. Посетиоци су неколико пута били у страху да ће се авиони сударити јер су летели једни другима у сурет али су се мимоилазили на изузетно малом простору изводећи задивљујуће заокрете и летећи изузетно прецизно у линијама. То су били маневри за које је потребно много тренинга.

Модерни ловци – програм за вежбање вратова

Упркос сјајној увежбаности акробатски група, јавност је увек више заинтересована за могућности савремених ловачких авиона. Прво је небо кренуо да осваја Ф-16 „дезерт фалкон“, развијен специјално за ваздухоповне снаге УАЕ.

Сам произвођач, компанија „Локид Мартин“ описала је те авионе као најбоље Ф-16 на свету. Чак и на штанду „Локид Мартина“ на изложби посетиоци су могли да пробају симулатор летења на том авиону.

После кругова које је правио Ф-16, опет представник Француске – „рафал“. Док је летео испод већ помало натмуреног неба, посетиоци изложбе су га помнно пратили не скривајући одушевљење.

Приказ је био до те мере интересантан да је на званичном твитер налогу излжбе постављен његов део уз питање пратиоцима да тестирају своје знање о авијацији и погоде о којој је летелици реч.

Ф-22 – истинска звезда

Ипак, и међу савременим борбеним авионима неки се издвајају као звезде. Овај пут, а вероватно и сваки пут када се нађе на небу, то је био Ф-22 „рептор“, амерички авион пете генерације.

У Дубаи су стигли представници демонстрацоног тима на авионима Ф-22 америчких ваздухопловних снага.

И заиста, авион је невероватно убрзавао и успоравао, правио нагле заокрете а пилот Локо Лопез је приказао завидну вештину.

Они који су имали прилику да уживо присуствују изложби у Дубаију сигурно су уживали. Онима који нису остаје само да претражују нове снимке и кадрове по интернету.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво