Пробој на пољу соларне енергије – помоћу Сунца правићемо челик и цемент

Мистериозни стартап „Хелиоген“ постигао је велики пробој на пољу коришћења соларне енергије генеришући помоћу великог броја огледала температуру већу од 1.000 степени.

„Хелиоген“, енергетска стартап компанија подржана од стране Била Гејтса, саопштила је да је открила начин како да уз помоћ вештачке интелигенције и огледала рефлектује довољну количину сунчевих зрака да би генерисала изузетну топлоту од 1.000 степени Целзијуса.

Пробој значи да први пут у историји можемо да користимо концентрисану соларну енергију за постизање температуре потребне за прављење цемента, челика, стакла и других индустријских производа.

Другим речима, сунчева светлост могла би да замени фосилна горива у индустријским процесима који емитују огромне количине угљен-диоксида и других гасова са ефектом стаклене баште.

„Развијамо технологију која може да победи цену госилних горива, а не ослобађа угљен-диоксид“, рекао је Бил Грос, оснивач и извршни директор „Хелиогена“.

У тој компанији верују да њихова патентирана технологија може да драматично смањи емисију штетних гасова од индустрије. Примера ради, производња цемента доприноси са око седам одсто глобалне емисије угљен-диоксида.

За разлику од уобичајене употребе соларне енергије, која користи соларне панеле да „зароби“ Сунчеву енергију, „Хелиоген“ ради на развијању технологије концентрисане соларне снаге, која користи огледала да рефлектује зраке у једну тачку.

У прошлости је са овом технологијом био проблем то што концентрисани соларни зрацу нису могли да постигну довољно високе температуре које би могле да се употребе у индустријским производним процесима, попут прављења цемента и челика.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво