Фејсбук укинуо 5,4 милијарде лажних налога

Компанија „Фејсбук“, ове године је затворила чак 5,4 милијарде лажних налога на својој главној платформи, али милиони су вероватно остали. То је значајан скок имајући у виду 3,3 милијарде уклоњених лажних налога прошле године.

Број лажних налога на овој друштвеној мрежи је и даље врло велики, упркос напретку технологије који су омогућили стручњацима из „Фејсбука“ да их престретну и угасе, још док су у фази креирања.

Сматра се да ће изазов по том питању за друштвене мреже бити још већи са наступајућим изборима у САД и најављеним пописом становиништва 2020. године. Стручњаци се за те изазове спремају, пошто су их аналитичари подсетили на 2016. годину, и утицај друштвених мрежа на ток изборних радњи.

Извршни директор „Фејсбука“ Марк Закерберг рекао је новинарима да се питање лажних налога у компанији озбиљно третира и позвао све платформе да проблему озбиљно приступе.

„Будући да је број лажних налога код нас висок, то само значи да радимо више на идентификацији овог садржаја, зато је већи“, рекао је у Закерберг.

Број лажних налога које је компанија детектовала достигао је врхунац почетком године, када је из „Фејсбука“ саопштено да је у периоду од јануара до марта затворено више од две милијарде налога.

Између априла и септембра, „Фејсбук“ је укинуо око три милиона садржаја који су прекршили политику компанје против продаје дрога. Компанија је исто поступила и према 95.000 садржаја на Инстаграму, који су били повезани са продајом оружја.

Када је реч о подацима на Инстаграму, компанија се највише бори против садржаја који се односе на злоупотребу деце, самоубиство и самоповређивање, тероризам.

Раније ове године, „Фејсбук“ је почео да користи алгоритам који аутоматски уклања садржај који има везе са говором мржње и који је у супротности са политиком компаније.

Иначе, „Фејсбук“  се све чешће сусреће са критикама мањинских активиста и група за грађанска права „због ширења говора мржње“.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара