Пловећа тврђава „Џон Ф. Кенеди“ спремна за пловидбу

Америчка морнарица поделила је снимак будућег носача авиона „Џон Ф. Кенеди“ у сувом доку, који се пуни водом а брод први пут плута. Џиновска пловећа тврђава, други брод у класи суперносача „Џералд Р. Форд“, кошта око 13 милијарди долара.

Снимак заправо показује да су носачи авиона, посебно они из нове класе „Форд“, попут ледених брегова. Сви знамо колики су изнад површине, али се добар део брода налази сакривен под водом.

Произвођач бродова „Хантингтон Ингалс индустриз“ почео је са градњом „Кенедија“ 2015. године у бродоградилишту у Норфолку, у Вирџинији.

Структура је завршена у јулу ове године, када је уграђен последњи део тежак 780 тона. До 2025. године „Хантингтон Ингалс“ радиће на опремању грдосије, од електромагнетних катапулта до тоалета.

„Кенеди“ на море треба да исплови овог месеца, америчкој морнарици биће испоручен у септембру 2024, а почеће да се користи 2026. године.

Као други у својој класи, „Кенеди“ ће заменити „Нимица“, док ће трећи носач авиона класе „Форд“ понети име „Ентерпрајз“.

Не тече све глатко за класу „Форд“. Челни брод „Џералд Р. Форд“ почео је да се гради 2009. године и требало је да буде уврштен у бројно стање 2018. Због техничких проблема, укључивање у морнарицу одложено је за 2022. годину.

Његова цена испрва је била пројектована на 10,4 милијарде долара, али се сада попела на 13 милијарди.

Толико новца је много чак и за носач авиона, али „Форд“ класа у себи има сијасет модерних технолошких иновација у електромагнетним катапултима, новим радарима, реакторима и осталој опреми која треба да обезбеди супериоран, али за одржавање јефтинији брод.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво