Нови увид са Војаџера у далеке границе

Путовање Насиног свемирског брода Војаџер 2 кроз најудаљеније делове Сунчевог система, пружило је научницима нови увид у далеке границе. Неочекивано јасно означена је граница на месту где се завршава енергетски утицај Сунца и почиње међузвездани простор.

Анализирајући информације послате са Воjаџера 2, који је налетео на међузвездани простор у тачки удаљеној 17,7 милијарди километара од Сунца, огласили су се и истраживачи.

Објаснили су да се на крају нашег сунчевог система налази „граница“ на којој се честице које се крећу суперсоничном брзином од Сунца, сударају са хладнијим међузвезданим ветром.

Граница се одликује наглим падом температуре и степеном густине честица познатих као плазма.

Нови подаци разјаснили су какав је облик хелиосфере, као и чврстоћи хелиоштита, другог дела хелиосфере који штити наш соларни систем од ветра који долази из међузвезданог простора.

Војаџер и даље шаље сигнал ка Земљи, којем је потребно више од 16 сати да стигне до сателита Насе.

Војаџер 2 је иначе друга људска творевина која је икада напустила Сунчев систем. Прва је била близанац, Војаџер 1.

Обе сонде лансиране су 1977. године. Имају погон на плутонијум и предвиђено је да ће почети да остају без енергије средином следеће године. Али и даље ће наставити своје звездано путовање.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво