У току преговори о инсталирању 5Г мреже у Србији

Тренутно се у Кини, са њиховим највећим произвођачем опреме компанијом „Хуавеј“, преговара о инсталирању 5Г мреже и у Србији. Потпуно нови приступ интернету и велике брзине корисницима ће омогућити мноштво услуга о којима се до сада само маштало.

Реч је о петој генерацији мобилног интернета која, између осталог, доноси вишеструко увећане брзине протока и већу покривеност.

Брзина бежичне конекције била би 10 до 100 пута већа од тренутно доступне. То значи да ћете сезону Бољег живота или Немањића моћи да скинете за неколико секунди. Ипак, брзина је само једна од предности.

„Мобилне мреже преносе податке путем ваздуха користећи фрекценције од на пример 700 мегахерца. Ниске фреквенције слабије преносе податке, али имају већи распон. Да би се постигле обећане брзине које најављује 5Г, потребно је коришћење високог распона фреквенција између 24 и 100 гигахерца“, рекао је Рен Зенфинг, оснивач компаније „Хуавеј“.

Захваљујући побољшаним карактеристикама мреже, приближићемо се дану када ће аутомобили без возача међусобно комуницирати са лакоћом, док ће преношење ултрареалистичних видео-материјала бити уобичајено.

Јасно је да је реч о револуционарном кораку који ће променити свет.

„Једноставно, аутономне вожње код аутомобила нема без 5Г мреже. Само у једном граду треба имати минимум 2.000 земаљских станица да би аутомобили сами комуницирали“, каже Зенфинг.

Као и увек кад се уводи нешто ново, потребан је договор о јединственим стандардима које ће сви примењивати.

Како је договор о спецификацији већ постигнут, провајдери и произвођачи хардвера могу да почну са планирањем производње чипова који ће функционисати у оквиру 5Г мреже, кажу стручњаци.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво