БИЗИТ: Дигитална трансформација – услов без кога се не може у даљи развој

На овогодишњој, шестој по реду, БИЗИТ конференцији, која се одржава 6. и 7. новембра у просторијама Клуба посланика под слоганом „Дигитална економија 2020“ говориће се о многобројним темама које су од суштинског значаја за обликовање пословних процеса као и о стратешким перспективама дигиталне економије.

Без обзира на то у ком правцу компаније желе да се развијају, њихови планови морају да укључе дигиталну трансформацију.

Недавне студије показују да ће светски издаци на технологије и сервисе који омогућавају дигиталну трансформацију, достићи скоро два билиона долара до 2022. године, при чему компаније издвајају десет одсто прихода за подстицање својих дигиталних стратегија. 

Ове године, хардвер и сервиси представљаће више од 75 одсто трошкова дигиталне трансформације. То показује да се дигитална трансформација препознаје као дугорочна инвестиција.

Сада више него икад, ИТ стратегије су од суштинског значаја за пословне стратегије организација, а најважнија је потреба да ИТ подржи амбиције пословања. Уз више пословних апликација, више повезаних уређаја и већа очекивања, данашњи CIO (Chief Information Officer) више није усмерен на традиционално управљање технологијом, већ на пројекте који заиста могу да промене пословање и учине га спремним за будућност.

Више од 600 учесника из 200 компанија

Организатори најављују да је БИЗИТ право место где се могу сазнати разлози због којих је дигитална трансформација кључна за сваку компанију која жели да расте и остаје испред конкуренције у садашњем дигиталном свету.

Организовано је више од 40 предавања, а очекује се преко 600 учесника и професионалаца из 200 успешних домаћих компанија. Посетиоце очекују и три панел‑дискусије на којима ће се подробно расправљати о ИТ будућности, али и садашњости и актуелном тренутку у коме се домаћи ИКТ сектор налази.

Ове године ће по први пут на БИЗИТ-у учествовати специјални гости који нису од крви и меса а
врло су покретни и живахни – роботе.

Једна од тема панела биће :„Како изабрати пословно решење и да ли је пословни однос између купца и продавца ИКТ услуге једноставан, ефикасан и удобан обострано“.

Тема која је уздрмала јавност у скорије време је 5Г, а управо ће се о томе, шта ће реално донети пета генерација мобилне телефоније, тражити одговор на панелу. 

Питања која ће бити постављена мобилним операторима и компанијама са реалним искуством у имплементацији 5Г инфраструктуре су и: „Колико кошта увођење 5Г мреже и ко ће то да плати, да ли смо сигурни да неће утицати на здравље људи и животну средину.“

Модератор панела „5Г контроверзе" биће Дејан Ристановић, главни уредник PS Press-а и аутор серије текстова о 5Г, а међу учесницима су Раде Вујовић, генерални менаџер у "Roaming Solutions Group-u" и Владица Тинтор, директор РАТЕЛ-a.

Образовање, послодавци, и праћење захтева дигиталног доба 

Традиционално најпосећенији панел на БИЗИТ-у свакако је панел о образовању, а ове године ће бити отворен уводним излагањем др Ранка Рајовића, оснивача МЕНСА Југославија (данас Србија).

На панелу „Образовање за дигитално доба“ разговараће се са ректорима универзитета и деканима факултета на којима постоје ИКТ усмерења а са највећим послодавцима у Србији разговараће се о томе како се може унапредити образовање, и какви ће се кадрови тражити у наредној деценији, која суозанимања будућности и како их стећи.

Сви заинтересовани посетиоци имаће прилике да своје теоријско знање и све оно што су имали прилике у току дана да чују на излагањима употпуне и примене на три радионице.

Машинско учење и „Гугл“ професионалци 

„Гугл“ запошљава 60.000 особа, само неколико стотина има статус тренера, један од њих је Мирослав Варга. У својој радионици „Гугл информације које раде у твоју корист“, објасниће заинтересованима, шта је машинско учење и показати како постићи да машинско учење и АI ураде оно што желимо.

У другом делу радионице, Соња Јововић, сертификовани „Гугл“ професионалац за дигитално оглашавање ће показати какву корист имају компаније од "Google Мy Business" налога.

„Лидер у ИТ-ју и ИТ у лидерству“, назив је радионице Ивана Кокезе, оснивача фирме „Кокеза Консалтинг“, који ће причати о неуролидерству и SAIL методи насталој из његовог вишегодишњег искуства у управљању интернационалним корпорацијама.

SAIL метода (Sincerity, Authenticity, Integrity, Love) помаже менаxерима да постану енергичнији, ефикаснији и утицајнији, речју – лидери.

БИЗИТ је показао потенцијал окупљања и обједињавања знања и искустава представника великих фирми, државних институција и јавних предузећа, који на једном месту добијају прилику да сагледају напредак и потенцијал дигитализације, најавили су организатори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво