"Иљушин 76П" – небески ватрогасац који се доказао широм света

У борби против пожара који ових дана букте на југоистоку Србије велику помоћ могао би да представља руски авион "иљушин 76". Из Сектора за ванредне ситуације су најавили да би тај авион ускоро требало да се прикључи ватрогасцима.

Авион "иљушин 76" је већ раније учествовао у гашењу пожара у Србији. Реч је о четворомоторном тешком транспортном авиону носивости од 50 до 60 тона који може да лети у веома тешким метеоролошким условима.

Први пут је полетео 1971. године. Варијанта авиона која се користи за гашење пожара је Ил-76П.

Он је предвиђен за гашење пожара тако што избацује велику количину течности на подручја захваћена ватром. Његови танкери садрже 42.000 литара воде или неке друге специјалне течности.

Авион може да испусти око 40.000 литара воде са висине од 50 метара за само четири секунде.

Вода испуштена симултано из два танкера при брзини од 280 километара на сат и висини од 80 метара покрива површину 600 пута 80 метара. За око осам секунди сва вода може бити избачена из оба танкера.

Због тога су авиони "иљушин 76П" веома ефикасни. Према проценама, један авион у неким идеалним условима, може за три до четири сата да регулише пожар на површини од око 50 хектара за два до три пута.

Најефикаснија техника је када се користе заједно два или три авиона и када избацују ОС-5 специјалну течност за гашење.

"Иљушин 76" је четворомоторни авион који може да развије максималну брзину од 975 километара на час.

Посаду авиона чине пет до седам особа. Авион је дугачак више од 46 метара и висок више од 14 метара, са распоном крила од 50,5 метара. Укупна површина крила износи 300 метара квадратних.

Празан авион је тежак 72.000 килограма, а максимална тежина му је 157.000 килограма.

Авион је често примењиван широм света. УН га користи за доставу хуманитарне помоћи, а када је реч о гашењу пожара, можда најбољи доказ његове ефикасности је то што САД користе услуге два оваква авиона.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво