Неопходна штедња и ресурса и енергије

У свету је све више памтних градова а у развијеним земља само се граде паметне зграде. Четврта индустриска револуција дубоко је загазила у енергетски сектор и велике компаније се прилагођавају захтевима тржишта. Из Францускг „Шнајдер електрика“, који више од две деценије послује у Србији, поручују да дигитална будућност захтева штедњу и ресурса и енегије.

Паметне технологије овладале су свакодневним животом грађана. Не само да штеде енергију јер се комплетно даљински може управљати потрошњом у зградама које су и највећи расипници, већ и грађани могу контролисати своје станове. Телефоном могу укључивати и искључивати грејање и хлађење, све електричне апарате у кући и упраљати квалитетом ваздуха.

„Одржавање самих објеката, доступност информацијма, од тога да ли у соби имате неког, да ли гори светло, да ли се енергија штеди или не. Управо овакви системи омогућавају да максимално искористите енергију и утичете на енергетску ефикасност и штедњу, наглашава Дејан Марковић, генерални директор „Шнајдер електрика“ за Србију и Црну Гору.

И фабрички процеси се аутоматизују, са једне платформе може се управљати целокупном производњом. То је продуктивност рада у свету повећало за седам, а енергтске уштеде за чак, 30 одсто.

„Наравно у протеклим годинама и ми смо имали добре резултате. Отприлике један одсто годишње смо смањивали ту ефективност енергтске потрошње. Мораћемо да наставимо још брже, а за то ће нам бити потребне нове технологије, нова технолошка решења“, напомиње министар рударства и енергетике, Александар Антић.

Раст потрошње струје повећава и све веће учешће елетричних аутомобила. А захваљујући интернету и дигитрализацији, енергетски сектор је потпуно трансформисан. То је омогућило и управљње зеленом енергијом, по потреби и из различитих извора, а којој свет тежи.

„Дигитализација је омогућила да енергетски системи постану много флексибилнији и да постану много више обновљиви. Да тога није било не би могли да их укључимо у овој мери у којој су сада. Исто тако она јако утиче и на традиционалну производњу енергије“, наводи Драгољуб Дамљановић, директор Сектора СЕ за енергетике Југоисточне Европе.

„Вештчка интелигенција препозна који су бенефити, где су квараови и на тај начин ефикасно управља мрежом“, додаје Марковић.

Софтерска решења француског гигнта настала у новосадском научном центру АДМС-а, резултат су домаће памети и тражена су у целом свету. Са њима се управа електро-дистрибутивним системима у чак 15 америчких градова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара