Нови тип ваздушних јастука, шта показују тестови

Новине из света аутомобилизма. „Фолксваген” ће преко свог новог модела ИД.3 електричног возила промовисати нови тип ваздушних јастука. Централни ваздушни јастук између возача и сувозача требало би да спречи потенцијалне повреде главе.

Јастук је инсталиран у бочној страни возачевог седишта, а отвара се приликом ударца са стране. У „Фолксвагену” истичу да је овај тип заштите омогућила нова компјутерска платформа.

Предвиђа да ће овај систем постати стандард већ 2025. године. Циљ је да се спречи повреда коју може да вам нанесе сувозач ударцем телом или главом.

„Бочни ударци, нарочито они јачи, могу да главу или тело сувозаца великом силом усмере са возача на сувозача и обрнуто, па су тако повреде много веће него од самог ударца. Са овим системом избегава се њихов контакт”, каже Стефан Хаген, конструктор.

Овакав тип ваздушног јастука први пут се уграђује у електрично возило. Та возила су, према мишљењу стручњака, због ниског тежишта батерија много рањивија приликом бочних судара.

„Резултати које смо добили у тест условима показују да овакви ваздушни јастуци чак за више од 70 одсто штите путнике, нарочито на предњим седиштима, а планирамо и да их ставимо на задње седиште”, каже Јохан Мас, конструктор.

Сличан ваздушни јастук раније је представио „Хјундаи”, који је омогућавао смањење величине и тежине без губитка снаге.

Из јужнокорејске компаније тврдили су да такав јастук смањује ризик од повреда главе за 80 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво