Хакери, дигитални ратници модерног доба

Уз све предности које има, интернет је пред појединце, а све више и државе и владе у читавом свету, ставио многе безбедносне изазове. У многим тренутно актуелним сукобима у свету, хакери имају главну реч, указује Предраг Милићевић из Регистра националног интернет домена Србије.

Захваљујући глобалној мрежи, сваког минута размени се невероватна количина информација.

"Савремени видови технологије све су присутнији у свим сегментима свакодневног живота а посебно долазе до изражаја кад су у питању ратови", каже Предраг Милићевић из Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС).

Милићевић наводи да се ратови више неће водити само у ваздуху, води и на копну, него и у сајбер окружењу.

"Са војне тачке гледања, мање-више је свеједно да ли ће се бацити бомба или ће се хаковати неки систем. Важно је само постићи жељени циљ. Интернет нам је донео и нову врсту војника - хакере, дигиталне ратнике модерног доба", наглашава Милићевић.

Додаје да су хакери ти који ће и који већ данас имају главну реч у многим тренутно актуелним сукобима у свету.

"У будућности ће технологија бити све важнија, јер и класично наоружање све више зависи од ње", сматра Милићевић.

Ипак, не очекује се да ће се ратови у будућности водити само у сајбер простору.

"Увек ће један део сукоба бити у овом нашем, реалном свету, са ове стране екрана. Али ће тај сајбер свет, односно ратовање у сајбер окружењу бити све значајније и заступљеније. Тако да треба озбиљно водити рачуна о томе и све државе су врло озбиљно посвећене том проблему", истакао је Милићевић.

Разлога је много јер, како каже Предраг Милићевић, могућности сајбер напада су непредвидиве и неограничене.

"Опште је познато да је својевремено хакована иранска атомска централа, на пример. Тако би могла и да се искључи струја у неком граду или да се повећа ниво хлора у води за пиће преко дозвољеног", навео је Милићевић.

Како онда могућност хаковања свести на најмању меру? Како државе штите своје ресурсе?

"Штите тако што улажу много у образовање свог кадра. Као што је још чика Јова Змај рекао - знање је сила, знање је моћ. Без подробних сазнања шта и како може да се учини, шта може да се очекује од друге стране и како се томе супротставити, ниједна земља нема шансе против друге која има много већа знања о свему томе", закључује Милићевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво