Не морате бити параноични, али чувајте свој мобилни телефон

Програми за праћење и надзор на мобилном телефону могу се наћи у слободној продаји. Цене се крећу од 8 до 15 долара месечно и на интернету се увелико оглашавају. Стручњаци кажу да одбране нема - само држите на оку свој телефон.

Ухођење и надзор на дигитални начин помоћу разних апликација, када не знате ко вас прати и зашто противзаконито је и злонамерно, упркос томе што су такви огласи чести на интернету и у слободној продаји.

„И у слободној продаји и у слободној понуди таквих апликација, па чак и хардвера. Рецимо на једном сајту можете пронаћи апликацију која се легално инсталира на телефоне и служи за праћење власника телефона. На сајту који продаје детективску опрему може се наћи низ хардверских додатака или решења за ухођење других особа. На крају, и мобилни оператери нуде специфичне видове могућности праћења, рецимо, да свом кућном љубимцу, или чак, свом детету купите огрлицу или сатић са картицом за мобилну телефонију“, напомиње Воја Гашић, новинар часписа Пи-си прес.

На Факултету безбедности истичу да је довољно на интернету да укуцате претрагу најјефтинијих програма за „спај“ варијанту на андроиду и појавиће се десет најпопуларнијих апликација. Месечна цена је од осам до петнаест долара, а оне скупље се плаћају и до 100 долара.

„Сви ти софтвери углавном, провлаче се као легални јер се користе варијантом контроле родитеља над децом. Да би родитељи знали с киме деца комуницирају, где одлазе, с киме се састају и пратили њихову коресподенцију, јер малолетници данас масовно користе телефоне, још од најнижег узраста, нажалост. Тако да је у том контексту легитимност тог софтвера позитивна и пролази све оне законске осове у земљама Европске уније и генерално у свету. Наравно до оног момента док се не наруши приватност, што је релативно тешко доказати“, наводи професор др Горан Ј. Мандић са Факултета безбедности.

Неке апликације се отворено рекламирају.

„Као, шпијунирајте свог партнера да видите да ли је веран, или пословног партнера да проверите да ли је хтео да снизи цену, а није вам рекао, и тако даље“, додаје Гашић.

Компанија „Гугл“ је прошлог септембра уклонила око 1.500 апликација за које је потрврђено да у себи садрже злонамерни код. Најчешће се ради о рекламама које неко шаље, а не знате ни одакле долазе, нити коме су упућене. Сви ти подаци се скупљају на једном серверу и могу бити злоупотребљени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво