Аматерка открила да је Хабл снимио астероид

Пошто су Наса и Европска свемирска агенција астрономима аматерима отвориле архиве снимака које је начинио свемирски телескопи Хабл, једна Немица је успела да открије астероид који пролеће кроз Рак маглину (Crab Nebula).

Америчка и европска свемирска агенција у јуну су започеле пројекат "Hubble Asteroid Hunter" у жељи да укључи обичне грађане у научна истраживања. Међутим, били су затечени огромним ентузијазмом који је показало преко 1.900 волонтера који су успели да ураде свих 300.000 класификација од готово 11.000 снимака које је начинио свемирски телескоп Хабл, и то за само месец и по дана, обарајући тиме њихове и најоптимистичније прогнозе.

Посебно се истакла једна предузимљива аматерка из Немачке, Мелина Тевенот, која је открила задивљујући снимак док је прелиставала по архиви. Упоређујући снимке Рак маглине начињене још од 2005. године, Мелина је посматрала фотографије кроз плави, зелени и црвени филтер, и успела да пронађе траг астероида "2001 SE101" видљив у близини центра маглине.

Рак маглина или Crab Nebula, настала је експлозијом супернове 1054. године у сазвежђу Бика. Џон Бевис ју је открио 1731. године, а поново ју је посматрао Шарл Месје 1758. године. У Месјеовом каталогу Рак маглина заведена је као "М1". Маглина је од Земље удаљена 2.000 парсека.

Снажну експлозију супернове у јулу 1054. године забележили су кинески астрономи. Према њиховом опису супернова је била током 23 дана видљива и по дану, а у максимуму је достигла привидну магнитуду од минус шест, што би значило да је била сјајнија и од Венере, која је иначе најсветлије небеско тело (после Сунца и Месеца) посматрано са Земље.

У центру ове маглине сада се налази пулсар или неутронска звезда, пречника од само 30 километара и периодом ротације од свега 33 милисекунде. Ова звезда емитује зрачење у области гама до икс дела спектра.

Пошто су астрономи аматери завршили свој посао, професионалци могу да се посвете уцртавању орбита и будућих путања астероида идентификованих с већом тачношћу него икад раније. Истраживање ће усавршити планетарне моделе одбране и можда ће једног дана помоћи у спречавању могућих удара.

Сам астероид познат је још од 2001. године. Астрономи су га идентификовали као "2001 SE101" и познат је као астероид „главног појаса“ који орбитира око Сунца у астероидном појасу између Марса и Јупитера.

Слике на којима се виде путање астероида веома су значајне за научнике, јер познавање датума, времена и локације снимка омогућава астрономима да израчунају њихову путању и брзину, што ће нам добро доћи када је у питању заштита наше Земље од ових огромних свемирских стена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво