Како оглашавање на „Гуглу“ помаже предузетницима?

Свеједно да ли сте предузетник почетник или искусни власник фирме, сигурно сте свесни чињенице да оглашавање сваког облика пословања има пресудан значај на путу ка успеху. У дигиталној ери у којој живимо, интернет оглашавање је готово потпуно преузело примат у односу на традиционалне рекламе и постало је главно маркетиншко оружје компанија широм света.

Који год производ или услугу да тражите, где ћете прво покушати? На интернету, наравно. Исто важи и ако нудите своје производе и услуге – било којим послом да се бавите, интернет је данас најбоље место да рекламирате свој бизнис.

Постоје бројни познати интернет претраживачи као што је Јаху, Бинг, руски Јандекс или кинески Баиду.

Али која вам активност прво падне на памет кад поменемо интернет? Па да сте први на органским претрагама на Гуглу, зар не?

Зашто је „Гугл“ толико важан за ваш посао?

Према извештају сајта statista.com из јула ове године, интернет активно користи 4,33 милијарде људи, односно 58 одсто светске популације.

Са уделом од 78 одсто у укупном броју претраживања на интернету, „Гугл“ представља апсолутног глобалног лидера и неисцрпан ресурс за сваког предузетника који жели да оглашава своје пословање.

Гугл има више од 3,5 милијарди упита дневно, односно 1,2 трилиона годишње, а тај број сваке године расте у просеку за десет одсто.

Ови подаци недвосмислено показују да Гугл претраживач доминира у свету интернета.

Међутим, Гугл није само обичан претраживач. Постоје бројни алати који се нуде предузетницима и који могу бити од велике користи за сваког ко жели да уз помоћ интернет маркетинга пласира своје производе и услуге циљаној групи потрошача.

Гугл оглашавање (Google Ads)

Милиони компанија из свих делова света користе овај начин оглашавања на интернету. Гугл адс (Google Ads) је услуга плаћеног оглашавања која оглашивачима омогућава да у претраживачу могу да приказују своје огласе на које посетиоци могу да кликну (тзв. спонзорисане везе). 

Користећи систем плаћања по клику (PPC), оглашивачи лицитирају за одређене кључне речи за које желе да се њихови плаћени огласи приказују у резултатима претраге.

Када корисник изврши претрагу која садржи те кључне речи, Гугл ће приказати плаћене огласе. С обзиром на то да је реч о „пеј пер клик“ систему, оглашивач плаћа рекламу само ако корисник кликне на његов оглас. 

Један од главних разлога зашто је Google Ads платформа корисна за сваки бизнис јесте лако и једноставно таргетирање циљне групе корисника. Под условом да су исправно постављени, Гугл огласи ће вам осигурати циљање правих људи, на правом месту и у право време.

Платформа омогућава таргетирање већег броја кључних речи истовремено, демографски приказ корисника према годинама, полу, родитељском статусу и слично.

Поред тога, ако сте власник мале, локалне фирме, можете се фокусирати на одређени регион или град, а сваки корисник Google Ads платформе може заказати временско таргетирање у одређеном делу дана или само у појединим данима у недељи.

Корисницима такође стоје на располагању и ремаркетинг кампање. Google Ads се фокусира на публику која је на основу свог понашања на мрежи већ наговестила да је на неки начин заинтересована за ваше пословање, која је претраживала сличне производе или је већ посећивала ваш пословни сајт.

Гугл оглашавање и СЕО – добитна комбинација

У зависности од буџета кампање, кључних речи и таргетирања, Гугл огласи могу донети брзе, готово тренутне резултате, знатно брже него што то може СЕО.

Међутим, Гугл оглашавање је краткорочна маркетишка стратегија и она ни на који начин не може да умањи важност органског саобраћаја и СЕО оптимизације за претраживаче.

За сваког ко жели да његово пословање буде трајно видљиво на високим позицијама у Гугл претраживачу, кључно је да схвати да Гугл огласи не могу никако да буду замена за СЕО.

Ове две стратегије нису упоредиве, нити су сличне. СЕО оптимизација је дугорочна стратегија. Она представља круцијалну компоненту опстанка вашег бизниса на интернету, и треба да буде непрекидна, континуирана, без обзира на то да ли користите Google Ads или не.

А најбоље маркетиншке стратегије су оне које користе комбинацију Гугл оглашавања и СЕО оптимизације, па и разних других облика дигиталног маркетинга.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво