Робот-полицајац са перформансама страшила у пољу

Пре неколико месеци, јавности Калифорније представљен је робот-полицајац. Тада је најављено да ће „HP RoboCop“, који има и профил на „Твитеру“, патролирати, али и да ће помагати грађанима ако желе да пријаве злочин.

После извесног периода уходавања, робот, који је најављиван као „врста Робокапа“ преузео је „надлежности“ и почео да патролира у Хантингтон Парку у Калифорнији. 

Робот-полицајац, који заправо више личи на R2D2, него на Алекса Марфија, међутим, пао је на првом испиту.

Пошто је једна жена, која је била сведок туче, притиснула тастер за узбуну, робот-полицајац није, као што је било очекивано, контактирао полицију.

„Притиснула сам дугме за помоћ, а робот ми је одговорио : 'Одступите!' Поново сам притиснула дугме, а робот је почео да емитује звуке сирена, без престанка“, рекла је жена за Ен-Би-Си њуз.

Уместо да на било који начин помогне, робот је потом само наставио да се креће својим унапред програмираним путем, повремено застајући да би поручио посетиоцима: „Молим вас, чувајте парк чистим“.

Закључено је да робот уопште није повезан са локалном полицијом, а позив за помоћ, који је упутила жена притиском на тастер, стигао је заправо – компанији „Најтскоп“, која је робота креирала.

„Задатак робота се више односи на психички ниво, односно његова улога је да својим присуством одврати људе од криминалних радњи, а не да се са тим људима бори“, рекла је Стејси Стивенс, потпредесница компаније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво