И Си Ђипинг „звер“ за трку има

У јавности се мало зна о аутомобилу у коме се вози кинески председник Си Ђипинг. На недавно одржаној паради у Пекингу, ретро лимузина са микрофонима изазвала је пажњу колико и ново наоружање. Овај аутомобил који се производи у кинеској фабрици „Црвена застава“, носи назив „хонћи“, а његова цена превазилази 800.000 долара у основној верзији, док председничка лимузина са опремом кошта преко седам милиона долара.

„Хонћи 5л“ достојан је конкурент возилима Доналда Трампа и Владимира Путина. То је аутомобил који изгледом подсећа на некадашње руске партијске аутомобиле „чакје“, које су Кинези у Маово време преуредили као главно возило КП Кине.

Сада је то моћна друмска крстарица која је ручно рађена и где је сваки детаљ испланиран. Овај аутомобил има у себи најсавременију комуникациску опрему високог степена, што се видело при отпоздрављању и салутирању на паради у Пекингу.

„Као што видите, централна конзола је израђена од најфинијег ружиног дрвета и пуна је електронике и екрана преко којих се регулише све у колима. Сви уређаји су дигитални, а и спољно и унутрашње ЛЕД осветљење са могућношћу тренутног прилагођавања ситуацији на терену, оно се аутоматски пали у тунелу и има безброј штеловања“, истиче Лађоши Ком из Аутоблога.

Мотори „хонћија“ су од осам и 12 цилинидара, а ускоро стиже и хибридна верзија. Други значајни део ове лимузине је заштита кинеског председника. О њој се веома мало зна, осим да има све системе које имају и конкурентски аутомобили, а спекулише се да има и специјалне системе за ометање вођених пројектила и заштиту од напада дронова.

„Комфор на задњем седишту је раскошан. Ту су сви додатни уређаји да се госту који се вози пружи пуна услуга. У кабини има места за људе натпросечне висине“, објашњава Лађоши Ком.

И поред сталних понуда скоро свих произвођача аутомобила у свету да се ова „црвена застава –хонћи“ промени и поред тога што је ова фабрика већ дизајнерски направила аутомобиле за 21. век, кинеска владајућа партија остаје верна традицији, али са новим технлогијама, тако да ће овај модел бар још деценију служити у возном парку кинеских функционера.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво