Аутомобил који може да се дозове

Тесла аутомобили требало би да стигну на тржиште Србије. Тренутни хит у Америци је апликација за мобилни телефон (Come to me) којом можете да позовете свој аутомобил да дође по вас са паркинга. Корисници Тесла аутомобила кажу да она у 80 одсто случајева ради беспрекорно, али да се треба пазити оних паркинга где возачи не возе прописаним брзинама.

Први пут апликација за позивање аутомобила приказана је још давне 1997. године. Тада се Џејмс Бонд спасавао од лоших момака тако што је свој аутомобил на даљинској команди довео до себе.

Тај систем се развијао годинама и сада је ушао у серијску производњу. Власници модела „тесла 3" могу да стоје, на пример, испред шопинг мола и да позову свој аутомобил који ће, пратећи знаке и линије, стићи до њих.

Апликација се једноставно скида и, како кажу стручњаци, функционише беспрекорно, али само на паркингу где се сви возачи придржавају ограничења брзине од 30 километара на час. У противном, може доћи до судара, јер софтвер не може да детектује кретања бржа од дозвољених.

„Идеја ја сјајна, само има оних који се не придржавају правила, на пример, иду супротним смером од онога како је на паркингу назначено", каже Рот Муди, аутоблогер.

Аутомобил има могућност да препознаје препреке, да се коригује ако иде у погрешном правцу или да, ако процени да не може да прође, понови радњу.

„За све треба стрпљења. Они који живе убрзано најбоље би било да и не користе ову апликацију. Још горе је када се нешто на своју руку коригује у току вожње", каже Муди.

Како ли ће ова апликација функционисати код нас, остаје да се види. Да бисмо и ми имали користи од тога мораћемо паркинге пре свега да исцртамо и назначимо правце кретања.

Софтвер има могућност памћења по реперима, па ће они који имају гараже моћи да га користе јер се свакодневно понављају исте радње.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво