„Зала зона“ – место које је кренуло будућности у сусрет

За пет до 10 година возила без возача долазиће по нас у заказано време и безбедно нас превозити на другу локацију. Пре него што се тако нешто догоди, научници ће имати много посла.

Будућности у сусрет раширених руку, Мађари су кренули са места на коме идеје постају иновације. Специјално дизајнирани полигон за тестирање „Зала зона“ простире се на 265 хектара у југозападном делу Мађарске.

Поред платформи за проверу брзине и система кочења на осам различитих подлога, ту је и „паметни град“ у коме се паралелно развија 5Г мрежа и возила без возача. Сложеним пројектима управља организација „Кластер Зала“.

„Кластер чине мађарски привредници, индустрија и научници. Имамо циљ да понудимо нове услуге клијентима, унапредимо њихове пројекте, али и да сами напредујемо. Пример је сарадња са најсавременијим телекомуникационим компанијама на свету са којима заједно идемо напред“, објашњава Ласло Дрешер из организације „Кластер Зала“.

Дугорочни циљ наших северних суседа је да у близини границе са Аустријом, Словенијом и Хрватском створе еко-систем у којем ће се квалитетније живети. Пут ка здравијој животној средини није кратак, али би у овом случају могао да буде профитабилан.

Четвртина мађарских прихода на годишњем нивоу долази из ауто-индустрије. Због тога је мађарска влада 2016. године уложила 150 милиона евра и даље улаже у „Зала зону“, место на коме се тестирају аутомобили најновије генерације. Све то Мађари су учинили како би и даље остли конкурентни на најзначајнијем светском тржишту.

„Зала зону“ су посетили и чланови наше Националне асоцијације аутономних и електричних возила. Том приликом, потписали су меморандум о сарадњи у којој обе стране виде велику шансу.Тим сачињен од професора са наших највећих универзитета има велико искуство у развоју ових области будућности. Такву прилику српска привреда не би смела да пропусти.

„Једна шанса нам је да се прикључимо глобалним светским токовима и да дамо допринос глобалном развоју. С друге стране, имамо обавезу и да прилагођавамо и да припремимо и нашу државу, и наше путеве на адекватан начин како би могли да безбедно користимо ту једну нову технологију која ће заиста променити у потпуности наш начин живота“, наглашава професор Александар Нешковић, члан Нааева.

Сарадња две стране успостављена је преко Техничког факултета у Будимпешти. Традицију дугу 235 година овде претварају у модерне идеје и једни су од оснивача „Зала зоне“. Некада су у близини Дунава знање стицали нобеловци Вигнер Габор и Ола. Идеја о чувеној „коцки“ синула је професору архитектуре Ернеу Рубику. Тај шарени задатак одавно су решили, а сада су посвећени сарадњи научне заједнице и индустрије.

„Полигон за аутономна возила мора имати известан број фирми са којима сарађује, зато што после једног времена када државне финансије неће и не могу више помагати, они морају бити аутономни, као и њихова возила, значи да имају приходе из тих сарадњи“, истиче Вилмош Шимонт, са Техничког факултета у Будимпешти.

Будућност брже стиже на места која јој крену у сусрет. Наша Национална асоцијација електричних и аутономних возила, храбро се одважила на тај пут.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво