Уводи се камион који нема ни возача ни кабину

За две до три године у саобраћају ће се увести камиони без возача, али и без кабине. Стручњаци шведске „Сканије" ових дана тестирају таква возила на полигонима, која ће моћи да раде у затвореним системима рудника, градилишта или уређених фабричких кругова. Та новост обрадоваће послодавце, јер такве машине могу да раде без возача у три смене.

Аутономна вожња код камиона није нека новост, али јесте код камиона у грађевинарству који носе и до 24 тоне товара. Сами возе, сами утоварају и истоварају, и раде у свим временским условима без човека. Ови камиони немају ни кабину где би сео возач, ни управљачки механизам, тако да све обавља оператер из једног центра.

Пер Андерсон из „Сканије" напомиње да се пре пуштања у рад морају направити одређени путеви по којим возила иду – најлогичнији, без већег укрштања.

„Такви путеви могу, а не морају бити покривени камерама. Довољни су и мањи репери у виду стубића. Камиони непогрешиво иду од депоније до места где треба да испоруче материјал. Одступања су у центиметрима", наводи Андерсон.

"Профит много већи него код класичних кипера"

Овакви камиони остварују много већи профит него класични кипери.

„Могу да раде суботом, недељом, могу да раде када је киша у свим временским условима. Добри су за руднике, јер тамо се производња одвија 24 часа", истиче Андерсон.

„Сканија" планира да овакве системе понуди прво рудницима са површинским коповима удаљеним од цивилизације, где смештај радне снаге представља проблем.

У плану је развој и малих камиона који би разносили потребну робу у фабричким круговима.

На овај начин се може надоместити око 10.000 возача камиона у свету, кажу стручњаци „Сканије".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво