Десет милијарди евра улажу у највећу ветрофарму на свету

Код обале Јоркшира у Великог Британији планира се изградња највеће ветрофарме на свету у коју ће бити уложено више од 10 милијарди евра.

Огромна ветрофарма у ствари ће бити састављена од три „мање“, а инвеститори и извођачи радова тврде да ће моћи да напаја 4,5 милиона британских домова.

Радови ће почети у јануару наредне године, а прве турбине у ветрењачама произвешће струју 2023. године.

Тврди се да ће пројекат створити хиљаде нових раднихе места и да ће бити лоциран око 130 километара удаљености од обале Источног Јоркшира.

Три ветрофарме "Creyke Beck A", "Creyke Beck B" and "Teesside A". Производиће струју, која ће бити пребацивана на две обалске локације – Тисајд и Котингхем.

Енергетска фирма ССЕ и њен норвешки партнер „Еквинор“ наводе да ће уложити 10,2 милијарде евра (девет милијарди фунти).

„Потпуни развој Доџер Бенка састојаће се од индустријске ветрофарме у срцу Северног мора и играће велику улогу у британским амбицијама искоришћавања снаге ветра и долажења до нултог нивоа емисије штетних гасова“, истакао је Елдар Сетре, извршни директор „Еквинора“.

Три фарме имаће најмање 630 „Сименсових“ турбина на висини од 190 метара.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво