Летећи такси јездиће Паризом и пловиће Сеном

„Летећи такси“ могао би да буде зелена алтернатива за закрчене улице. О превозу који би се кретао Сеном размишља и Париз.

Више лети него што плови. Назван „Бабл", прави је прототип летећег таксија на Сени. Током четвородневног пробног периода, провераваће се како се „Бабл“ напаја струјом и издиже изнад воде на крилима. 

„Има батерије, два електрична мотора, крила у води. Са убрзањем, крила подижу брод, смањујете оптерећење за 30 или 40 одсто. То је будућност“, рекао је Алан Требо, суоснивач фирме за производњу летећих таксија.

Ако се пробни период покаже успешним, оваква такси служба могла би да се покрене у Паризу већ на пролеће идуће године.

„Чекаћемо тих шест месеци, али погледајте - на реци нема апсолутно никога. Водене путеве треба користити, са нашим 'Баблом' нема отпада, буке, нема загађења“, истакао је Алан Требо.

„Бабл“ кошта око 200.000 евра и може да достигне брзину до 18 чворова, односно око 33 километра на сат. Пробне вожње у Паризу ограничене су на максималну брзину од 18 километара на сат.

Како би се изборио са загађењем, Париз је већ искључио из саобраћаја одређене категорије дизел возила.

Градско веће планира континуирано пооштравање прописа до 2030. године, када ће се на саобраћајницама Париза наћи само аутомобили на електрични или водоников погон.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 21. сеп 2019, 12:30) - anonymous [нерегистровани]

Ne slazem se

Ja zivim u Parizu i mnogo je manje zutih prsluka nego ovih 1 od 5 miliona. Tim ostacima pijanih dzibera koji ni ne znaju sta zele se sprda cela Francuska. Uostalom dodjite i uverite se sami. A ovo bi bila odlicna ideja da se dodatno rastereti uzasno gusti saobracaj.

(субота, 21. сеп 2019, 10:24) - anonymous [нерегистровани]

Ma sigurno

ali za sada u Parizu lete samo gumeni meci, suzavac i zuti prsluci.

(субота, 21. сеп 2019, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

Електрични аутомобили

Ако неко мисли да ће се раја масовно возити електричним аутомобилима онда се грдно вара. Рају ће трпати у јавни превоз, јер ће аутомобили на електрични погон бити толико скупи да ће само елита моћи да их има. То је тај "план за 21. век", који нико несме јавно да обзнани.

(четвртак, 19. сеп 2019, 16:44) - anonymous [нерегистровани]

Hm, da

Pa ja mislim da cemo mi do 2021 ili najdalje 2022 imati samo elektricna i hidrogenska vozila na drumovima. A sto se tice ovog malog camca, mislim da je vec sledece godine Sava i Dunav pravi srpski domacin.

(четвртак, 19. сеп 2019, 14:24) - Maja [нерегистровани]

Boranija

Mi ćemo pre njih imati leteće automobile i autobuse.