Шта се крије испод чаршава – какве војне „ђаконије“ Кина спрема за параду

Велика количина новог наоружања спажена је током припрема за предстојећу војну параду којом ће бити обележена 70. годишњица Народне Републике Кине. Док су нека оружја идентификована, друга изазивају бројне спекулације и нагађања.

Ноћне предпарадне пробе изнедриле су велики број фотографија и видео-снимака, које су снимили војни ентузијасти, грађани са локалних зграда и туристи. Наравно, материјал се одмах појавио на друштвеним мрежама где где је почело нагађање.

Нешто од технике било је лако уочити, попут новог кинеског лаког тенка „тип 15“, који је осмишљен за ратовање на брдовитом и планинском терену.

Возила „тип-15“, као и главни борбени тенкови „тип-99А“, имају пустињске камуфлажне шаре, што је занимљива промена од уобичајене камуфлаже за џунглу, па су неки то протумачили као показатељ спремности Кине да распореди трупе у новим подручјима.

Велики број других возила и оружја било је прекривено како би први пут била приказана на самој паради.

Између осталог, велики уређај у облику торпеда је снимљен, а спекулише се да је у питању подводни дрон. Кина је протеклих година тестирала неколико подводних дронова, али су сви били далеко мањи.

Сама величина тек снимљеног парчета технике имплицира да би можда могло да буде и наоружано.

Наредна мистерија је возило спљоштеног облика са израженим мотором, што би можда могла да буде, имајући у виду аеродинамични облик, хиперсонична једрилица или дрон.

Пажњу је изазвала и покривена машина, за коју се чини да је ракетни лансер, а потенцијално може да се ради и о тешком вишецевном ракетном бацачу.

Дрон у облику „летећег крила“ (највероватније се ради о нападачкој беспилотној летелици „лиђан“ и интерконтиненталне балистичке ракете (нови системи ДФ-41), такође су спажени међу покривеном техником.

Чини се да постоји много изненађења које Кина жели да представи, али да би се развејале све сумње о њиховој тачној намени мораће да се сачека 1. октобар.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво