Шта се крије испод чаршава – какве војне „ђаконије“ Кина спрема за параду

Велика количина новог наоружања спажена је током припрема за предстојећу војну параду којом ће бити обележена 70. годишњица Народне Републике Кине. Док су нека оружја идентификована, друга изазивају бројне спекулације и нагађања.

Ноћне предпарадне пробе изнедриле су велики број фотографија и видео-снимака, које су снимили војни ентузијасти, грађани са локалних зграда и туристи. Наравно, материјал се одмах појавио на друштвеним мрежама где где је почело нагађање.

Нешто од технике било је лако уочити, попут новог кинеског лаког тенка „тип 15“, који је осмишљен за ратовање на брдовитом и планинском терену.

Возила „тип-15“, као и главни борбени тенкови „тип-99А“, имају пустињске камуфлажне шаре, што је занимљива промена од уобичајене камуфлаже за џунглу, па су неки то протумачили као показатељ спремности Кине да распореди трупе у новим подручјима.

Велики број других возила и оружја било је прекривено како би први пут била приказана на самој паради.

Између осталог, велики уређај у облику торпеда је снимљен, а спекулише се да је у питању подводни дрон. Кина је протеклих година тестирала неколико подводних дронова, али су сви били далеко мањи.

Сама величина тек снимљеног парчета технике имплицира да би можда могло да буде и наоружано.

Наредна мистерија је возило спљоштеног облика са израженим мотором, што би можда могла да буде, имајући у виду аеродинамични облик, хиперсонична једрилица или дрон.

Пажњу је изазвала и покривена машина, за коју се чини да је ракетни лансер, а потенцијално може да се ради и о тешком вишецевном ракетном бацачу.

Дрон у облику „летећег крила“ (највероватније се ради о нападачкој беспилотној летелици „лиђан“ и интерконтиненталне балистичке ракете (нови системи ДФ-41), такође су спажени међу покривеном техником.

Чини се да постоји много изненађења које Кина жели да представи, али да би се развејале све сумње о њиховој тачној намени мораће да се сачека 1. октобар.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 17. сеп 2019, 12:24) - Radonja [нерегистровани]

Sila

Pa sad, ko voli nek izvoli !!!!

(понедељак, 16. сеп 2019, 13:57) - anonymous [нерегистровани]

Prpa bato

Eto razloga cemu one takse, sankcije kineskim preduzecima od strane Amerike, a pre toga i sankcije Rusiji.
Na sve nacine pokusavaju da uspore vojno jacanje Kine i Rusije.
Amerikanci su svesni cinjenice da jednostavno nisu u stanju da prate tehnoloski skok u razvoju oruzja koje Rusija i Kina razvijaju, pa onda na sve nacine pokusavaju bar da ih malo uspore u tome.